Brunswijk: “Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector brengt tussentijds verslag uit”

De Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector, die in de maand september 2020 is ingesteld, heeft reeds een tussentijds verslag uitgebracht. Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk is het doel van deze commissie de beheersing van de risico’s die betrekking hebben op de kleinschalige goudmijnsector waartoe onder andere behoren de milieuproblematiek, indammen van de illegaliteit, criminaliteitsbestrijding en het reguleren van de financiële context.
Het ligt verder in de bedoeling dat de staat Suriname meer geld moet innen, vanaf de productie van goud tot de export van dit edelmetaal. Er moet ook een structuur komen voor het betrekken van de lokale gemeenschappen in het uitgifte- en monitoringsgebied van mijnbouwrechten.
Deze commissie had drie maanden de tijd om tussentijds verslag uit te brengen en er is voortvarend gewerkt, zegt de vicepresident. Er is reeds een conceptverslag ingediend. Daarbij is de focus gericht op inventarisatie van de sector, registratie van de goudzoekers, het vaststellen van het wettelijke kader, digitaliseren van de kaarten en het innen van de middelen. Binnen afzienbare tijd zal deze commissie deze beleidspunten omzetten in concrete voorstellen voor de regering, aldus Brunswijk.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald