De Nederlandse justitie heeft zeven jaar celstraf geëist tegen Piet Wortel voor het witwassen van bijna acht miljoen euro. Het onderzoek onthulde een luxueuze levensstijl, met dure auto’s, extravagante etentjes en een indrukwekkende voorraad goud. Maar volgens Wortel waren de 163 goudbaren, met een geschatte waarde van ruim 14 miljoen euro, niet van hem. Hij beweert dat ze toebehoorden aan vicepresident Ronnie Brunswijk.
De rol van Brunswijk
Het Openbaar Ministerie acht die verklaring ongeloofwaardig. Aanvankelijk beriep Wortel zich op zijn zwijgrecht, maar in een later verhoor verklaarde hij dat Brunswijk hem had gevraagd het goud te verkopen aan internationale klanten. Brunswijk zou de goudbaren hoogstpersoonlijk bij Wortel hebben afgeleverd. De vicepresident bevestigde dit in een verhoor, maar kon geen bewijzen overleggen.
Het OM stelt dat de verklaring van Brunswijk gestuurd was. In rechtbankstukken wordt gerefereerd aan een brief waarin de vicepresident wordt gevraagd te ondertekenen en te bevestigen dat het goud niet van Wortel was. Volgens justitie is dit ‘tekenen bij het kruisje’ en is het goud altijd van Wortel zelf geweest. Het werd volgens hen gebruikt als investering en betaalmiddel binnen het criminele circuit, omdat goud makkelijker verplaatsbaar en moeilijker te traceren is dan contant geld.
Luxe levensstijl en witwasonderzoek
De zaak tegen Wortel kwam aan het rollen na onderzoek naar zijn uitgavenpatroon. Hij zou in Paramaribo hebben geleefd als een koning. Het OM wijst op het aanschaffen van luxeauto’s, waaronder een Rolls-Royce Cullinan en een Bentley Bentayga, en extravagante uitgaven in dure restaurants en hotels. Ook boekte hij talloze KLM-vluchten en gaf in korte tijd tonnen uit aan vliegtickets.
Het witwasonderzoek, onder de naam ‘Shoreham’, begon nadat bleek dat Wortel en een medeverdachte versluierde gesprekken over geldzaken voerden. Het OM startte een breed financieel onderzoek en vroeg informatie op in Suriname. In Nederland en Suriname werden tientallen getuigen gehoord, wat uiteindelijk leidde tot de vervolging van Wortel.
Goud als bewijs
Een van de belangrijkste aanwijzingen in de zaak is de aanwezigheid van 163 goudbaren, waarvan foto’s werden gevonden op de telefoon van Wortel. Op de foto’s zijn goudstaven met gewichtsaanduidingen en zuiverheidscertificaten te zien. Ook vond de politie berichten tussen Wortel en een goudhandelaar over de levering van ‘staven’ en de dalende goudprijs. Bij een huiszoeking werden facturen gevonden die overeenkomen met de aankoop van de goudbaren.
Volgens justitie heeft Wortel geen plausibele verklaring voor de herkomst van het goud en is het witwassen overduidelijk. Wortel stelt echter dat hij een succesvolle ondernemer is in vastgoed en goudhandel en bovendien een erfenis van meer dan een miljoen euro heeft ontvangen. Justitie betwijfelt dit sterk, aangezien er geen bewijs is van officiële inkomsten of administratie.
Slotwoord en strafmaat
Tijdens de zitting in Rotterdam hield Wortel vol dat justitie hem koste wat kost veroordeeld wil krijgen. „Ik word kapotgemaakt op basis van leugens,” zei hij in zijn slotwoord. Hij verwees naar eerdere anonieme tips die hem in verband brachten met liquidaties en stelde dat het OM hem ‘zonder empathie’ behandelde. „Ik weet niet wanneer justitie tevreden is, misschien als ik omval.”
Het OM blijft erbij dat Wortel zich bezighield met internationale drugshandel en dat het witwassen van miljoenen euro’s, onder andere via goud, onomstotelijk vaststaat. Naast zeven jaar gevangenisstraf eist justitie de verbeurdverklaring van de 163 goudbaren en diverse luxe voer-tuigen. Ook is een ontnemingsprocedure aangekondigd om het vermeende misdaadgeld terug te vorderen.
Bron: AD.nl
The post ‘Brunswijk bracht goudbaren hoogstpersoonlijk bij Wortel’ ..
- Vrijspraak van diefstal met geweld..
- DNL en KTPI gaan samen de verkiezingen in..
- President Santokhi bezoekt AHP-begunstigden..
- Advocaat Kanhai vraagt rechter vrijspraak voor ‘Bordo’ in z…..
- Onderwijs binnenland en verkiezingen hoog op agenda van vp …..
- President Santokhi en IMF-delegatie bespreken uitdagingen e…..
- Bewolking en wat regen op deze vrijdag..
- Strengere controle op illegale arbeid in Suriname..
- RTL Nieuws-correspondent Sophie van Leeuwen vrijgelaten in …..
- Krijgsraad verwelkomt twee nieuwe leden..
- Trumps ontmanteling van USAID stremt zuurstof- en hiv-medic…..
- Ramadhin twijfelt aan ethische gedragscode NDP door ongefun…..
- Meteodienst: Kans op lichte buien..
- Joodse Gemeenschap Verzet Zich Tegen Etnische Zuivering in …..
- Vicepresident Brunswijk: “President Santokhi stopte brandst…..
- Parmessar: VKI enig lab voor keuring voedsel uit India..
- Kantonrechter oordeelt: CBB moet homo-stellen inschrijven i…..
- BESCHOUWING — Hoogmoed in boekvorm..
- Verontwaardiging over negatief advies dc Kabalebo op gemeen…..
- Bouw van twee high-rise overheidsflats in voorbereiding..
- Amoksi: Anti-corruptie wet in lijn brengen met VN-verdrag..