Het voornemen tot de bouw van een brug over de Corantijnrivier, een ambitieus project dat Suriname en Guyana economisch en infrastructureel moet verbinden, heeft veel aandacht gekregen. Hoewel het project aanzienlijke voordelen biedt, zoals betere connectiviteit en economische kansen, blijven er vragen over de jurisdictie, financiering, en mogelijke geopolitieke complicaties.
Het project sluit aan bij de bredere visie Suriname en Guyana beter te verbinden met de rest van Zuid-Amerika, waaronder Brazilië. Volgens het ingenieursbureau WSP Caribbean, zijn de kosten geraamd op 611 miljoen USD, en de brug wordt ontwikkeld als een public-private partnerschap (PPP). Dit betekent dat de aannemer verantwoordelijk zal zijn voor het ontwerp, de bouw, financiering, exploitatie en onderhoud.
De brug moet een belangrijk symbool worden van samenwerking tussen de twee landen en zal bijdragen aan handel, toerisme en transport in de regio.
Deskundigen hebben gewezen op de aanzienlijke juridische en politieke uitdagingen. Volgens bestuurskundige August Boldewijn, behoort de hele Corantijnrivier tot Suriname. Hij benadrukt dat historische claims, ondersteund door onderzoek van geoloog Barrington Brown in 1871, dit standpunt onderbouwen. Toch lijkt de huidige planning voor de bouw uit te gaan van gedeeld eigendom en beheer van de brug. Deze benadering roept bezorgdheid op, vooral over hoe grens-kwesties in de toekomst behandeld zullen worden.
De geopolitieke dimensie van het project, mag niet worden onderschat. Het conflict tussen Guyana en Venezuela, waarin Venezuela aanspraak maakt op grote delen van Guyana, heeft zeker implicaties voor de stabiliteit in de regio. Boldewijn suggereert, dat de brug door Venezuela kan worden gezien als een strategische bedreiging. Dit zou kunnen leiden tot escalaties, vooral in een situatie waarin spanningen al hoog opgelopen zijn. Bovendien blijft het onduidelijk hoe mogelijke uitbreidingen zoals een diepzeehaven, zouden worden beheerd, en welke juridische kaders daarvoor gelden.
Politiek gezien heeft president Chandrikapersad Santokhi de brug tot een prioriteit van zijn regering gemaakt. Hij ziet het project als een belangrijk onderdeel van de economische en sociale ontwikke-ling van Suriname. Toch blijven critici vragen stellen over de snelheid waarmee het project dient te worden doorgedrukt. Er is een gevoel van onvrede onder burgers en deskundigen, over de schijnbare haast en het gebrek aan transparantie. De betrokkenheid van de bevolking bij een project van deze omvang is cruciaal, om draagvlak te creëren en onnodige spanningen te voorkomen.
De brug over de Corantijnrivier biedt onmiskenbare economische kansen, maar de uitvoering vraagt om meer aandacht, voor juridische en geopolitieke implicaties. Transparantie en duidelijke communicatie over de verdeling van eigendom, beheer en de bredere impact van het project zijn essentieel. Een breed gedragen nationaal debat kan helpen om vertrouwen te bevorderen, en zorgen weg te nemen. Daarnaast kan een onafhankelijke juridische en geopolitieke evaluatie waardevolle inzichten bieden en bijdragen aan een weloverwogen besluitvorming.
The post Brug over de Corantijn: economische potentie, geopolitieke zorgen en onopgeloste kwesties ..
- President Santokhi overhandigt schoolpakketten aan leerling…..
- Overwegend bewolkt met af toe wat zon..
- President overhandigt 150 schoolpakketten op Pelelu Tepu..
- Urmia Laurentine Gulpen (65) Amsterdam 8-1-2025..
- Urmia Laurentine Gulpen (65) Amsterdam 8-1-2025..
- LVV gaat van start met Zesde Agrarische Telling..
- Tientallen olietankers gooien anker uit na laatste Amerikaa…..
- Macro-economie in 2024 verbeterd..
- Meteodienst: Overwegend droog weer met af en toe lichte bui…..
- Telesur dekt kosten voor septictanklediging bij Huize Ashia…..
- President overhandigt 150 schoolpakketten aan Pelelu Tepu..
- Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht..
- DA’91 zal zich niet neerleggen bij nieuwe waarborgsom..
- Vishnudatt: Suriname heeft nieuwe leiders nodig..
- VES-voorzitter Debipersad: ‘Goede voorbereiding investering…..
- Water wordt duurder..
- BVL/ALS vraagt interventie president in kwestie mutaties on…..
- Zware aanklachten tegen Kappalani blijven staan..
- Rechter in Peru verwerpt rechtszaak over witwassen tegen Ke…..
- Bond NVB schort prikactie op maar betaling blijft uit..
- Geen transparantie, geen toekomst: De SVB moet verantwoordi…..