Brownsbergplateau weer opengesteld

11/11/2020 21:59 – Euritha Tjan A Way

Eén van de plekken waar er met Jin Chan is gemijnd naar goud. : collectie Stinasu  
PARAMARIBO – Kenneth Cyrus, directeur van Stinasu, is opgetogen. Hij heeft dinsdag het nieuws via e-mail gekregen van de commissie Ordening Goudsector (OGS) dat zij de Chinezen die met Jin Chan mijnen, hebben verwijderd uit het Brownsberg Natuurpark. “Dat is sinds 4 november gebeurd en aan mij gerapporteerd, maar ik wachtte op de officiële mededeling en die kreeg ik net”, zegt Cyrus die daarmee ook de het plateau weer openstelde.
Het Brownsbergplateau werd op 30 oktober officieel gesloten nadat een cameraploeg onder leiding van de Nederlandse journalist Nina Jurna samen met Erlan Sleur van ProBios stuitte op een mijn waarbij het leek alsof er met cyanide werd gewerkt. Dat bleek later de chemische stof Jin Chan te zijn die delen van het levensgevaarlijke cyanide zou bevatten. “Nu heeft OGS de Chinezen verwijderd en ze hebben de zaak schoon gemaakt, dus er is geen gevaar meer voor bezoekers aan de berg”, zegt Cyrus tegen de Ware Tijd. Hij sloot het plateau uit voorzorg omdat het niet mogelijk was in de gaten te houden waar de bezoekers naartoe gaan.
De directeur bevestigt dat de stichting door de sluiting van de Brownsberg inkomsten heeft moeten derven, die de organisatie juist nu hard nodig heeft, omdat zij wegens Covid-19 enkele maanden dicht was. “We zijn niet veel inkomsten misgelopen, maar alle beetjes helpen in deze tijd.” Hij vindt het een slag voor Suriname, dat er na zoveel problemen met goud zoeken met behulp van kwik, nu ook naar het edelmetaal gezocht wordt door gebruik te maken van stoffen die levensgevaarlijk zijn. Echter, hij vindt niet dat de Brownsberg imagoschade heeft geleden door het nieuws over de manier waarop werd gewerkt met de giftige stof.
Conservation International Suriname (CIS) die samen met Stinasu een project uitvoert om het Browsnbergplateau in het vizier van nationale en internationale touroperators te krijgen, vindt de zaak wel lastig. CIS erkent dat deze affaire het wel lastiger maakt om toerisme te ontwikkelen en investeerders daaraan te verbinden. Dat naast Brownsberg nu ook Fungu Eiland te Raleighvallen in het Centraal Suriname Natuurreservaat weer geopend is, stemt de Stinasu-directeur goed. “Doordat we enige tijd dicht waren, zijn enkele gebouwen aan renovatie toe. Daar zijn aannemers mee bezig, maar één van de gebouwen, Gonini, is wel open en er zijn nu al twee groepen geweest.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname