Suriname, met zijn uitgestrekte kustlijnen en unieke biodiversiteit, is een belangrijke schuilplaats voor zeeschildpadden zoals de lederschildpad (Dermochelys coriacea), de soepschildpad (Chelonia mydas), en de warana (Lepidochelys olivacea). Elk jaar komen deze dieren naar stranden bij met name Galibi en andere delen van het Marowijnegebied om hun eieren te leggen, een spectaculair proces, dat niet alleen ecologisch, maar ook cultureel van onschatbare waarde is.
Helaas wordt dit natuurfenomeen bedreigd door een tekort aan boswachters bij de Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU), die onder het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer ressorteert. Deze onderbezetting belemmert de cruciale taken van toezicht, bescherming, en educatie, wat ernstige gevolgen heeft voor de zeeschildpaddenpopulaties.
Het is tijd dat beleidsmakers actie ondernemen om de rol van STINASU te versterken. “De bescherming van onze zeeschildpadden is niet alleen een plicht, maar een kans om Suriname op de kaart te houden als koploper in duurzaam ecotoerisme”, stelt een natuurbeschermer die anoniem wil blijven.
Het probleem van onderbezetting vraagt om structurele oplossingen:
– Meer financiering voor de werving en training van boswachters.
– Samenwerking met lokale gemeenschappen, die als directe partners kunnen fungeren bij het monitoren van broedplaatsen.
– Wetshandhaving om stroperij en illegale handel in eieren en schildpadden te ontmoedigen.
Natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Conservation International kunnen een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van Suriname met expertise, apparatuur, en bewustwordingscampagnes. Daarnaast kan samenwerking met buurlanden zoals Frans-Guyana en Brazilië helpen om een grensoverschrijdende aanpak te ontwikkelen.
“Er zijn talloze succesvolle voorbeelden van internationale samenwerking bij het beschermen van schildpadden”, zegt een vertegenwoordiger van een buitenlandse ngo. “Suriname kan leren van best practices uit landen zoals Costa Rica, waar gemeenschapsinitiatieven en toerisme hand in hand gaan met natuurbescherming.”
Zeeschildpadden zijn niet alleen een symbool van Surinames natuurlijke rijkdom, maar ook van onze gedeelde verantwoordelijkheid om biodiversiteit te beschermen. Het vergroten van budgetten, het inzetten van technologie zoals drones, en het betrekken van jongeren bij milieueducatie zijn slechts enkele van de stappen die genomen kunnen worden om dit erfgoed te behouden.
“De verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal”, aldus een betrokken bioloog. “We moeten nu handelen voordat het te laat is.”
Met daadkrachtig beleid en internationale samenwerking kan Suriname zijn rol als leider in natuurbehoud verstevigen, terwijl het de levenscyclus van deze fascinerende dieren veiligstelt voor toekomstige generaties.
The post Broedplaatsen zeeschildpadden in gevaar door tekort aan boswachters ..
- Stichting 1 voor 12 stopt per 1 januari met broodlevering a…..
- President ontvangt CCK en IRIS dinsdag..
- Het verdriet van Nickerie (2): Treurnis op de markt..
- Ruim 100 voertuigen voor versterking politiecapaciteit arri…..
- Project ‘Sociaal agogische vorming in buurten’ moet jeugd C…..
- Weer SLM-toestel beschadigd..
- Nieuw BOG gebouw zal in juili 2025 worden opgeleverd..
- Ontsluitingswerkzaamheden op beruchte Sabaku-village gestar…..
- ‘Twee in plaats van vijf miljoen euro verdragsmiddelen rese…..
- Bond EBS is houding directie beu..
- ‘Souvenons-nous pour construire l’avenir’ (Laten we ons her…..
- Regenachtig in de ochtend, later onweersbuien..
- Perscentrum van het kabinet vernieuwd voor SRD 12 miljoen..
- Achtste IMF-review succesvol afgerond..
- Nickerie sluit jaar af met tal van activiteiten..
- ‘Achterstallige jaarverslagen SZF vóór 25 mei publicere…..
- Franse oud-president Sarkozy definitief veroordeeld voor co…..
- Iwan Herman Uiterloo (85) Den Haag 13-12-2024..
- VN herziet groei economieën Latijns-Amerika en Caribisch ge…..
- Minister LVV: goed jaar geweest voor de landbouwsector..
- Meteodienst: Zware onweersbuien met mogelijk wateroverlast..