BREAKING: Zaak-Hoefdraad 27 augustus op de rol

12/08/2020 15:49 – Wilfred Leeuwin
De rechter behandelt op 27 augustus de kortgedingzaak van ex-minister Gillmore Hoefdraad. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Kortgedingrechter Susanna Chu heeft ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën rechtstoegang verleend in de zaak die hij aanhangig heeft gemaakt tegen de staat Suriname, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie. Op 27 augustus wordt de zaak voor het eerst in behandeling genomen. Echter, tot dan is er voor Hoefdraad geen mogelijkheid in een voorlopige voorziening om het OM ervan te weerhouden hem op basis van een opsporingsverzoek dat nationaal tegen hem is uitgevaardigd te arresteren.
Rechter Chu heeft – om de zaak op 27 augustus in behandeling te nemen – wel enkele voorwaarden gesteld. Het verzoekschrift van Hoefdraad met alle producties en aanvullingen zoals de toewijzing van Chu moeten aan procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday worden overhandigd; aan hem persoonlijk of aan een door de pg bij het Hof van Justitie aangewezen functionaris. Dit moet per oproep exploot (betekend) plaatsvinden met vermelding van dag en datum en aan wie de stukken zijn afgegeven. De Ware Tijd verneemt dat het juridisch team van Hoefdraad woensdag al de betekening zal doen.
De rechter laat weten dat gezien de aard van deze kwestie en de lijvige producties (honderden pagina’s) er geen ruimte is voor mondelinge afpleiting en ook niet voor een snelle afconcludeerschema. Chu beslist daarom dat er een tweewekelijkse concludering zal plaatsvinden. Dit betekent dat wanneer op 27 augustus de zaak in behandeling wordt genomen, de tegenpartij twee weken daarna mag antwoorden. Daarna mag de advocaat van Hoefdraad na twee weken reageren (repliek). Na weer twee weken komt de tegenpartij weer aan het woord (dupliek). Na dit proces ligt het aan de rechter om het proces verder af te werken.
De partijen hebben in de tweewekelijkse behandeling van deze rechtszaak slechts eenmaal de gelegenheid om uitstel te vragen. De eisende partij – Hoefdraad – en de gedaagde partijen – de staat Suriname, DNA en het OM – krijgen van de rechter de gelegenheid om bij de aanvang van de zaak persoonlijk te verschijnen of dat per email te doen. Deze voorwaarde heeft te maken met de verscherpte Covid-19-maatregelen. Om dezelfde reden worden niet alle drie advocaten van Hoefdraad – Irène Lalji, Frank Truideman en Murwin Dubois – op de zitting toegelaten. Afgesproken is dat Laldji namens de ex-minister voor de rechter zal verschijnen.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname