Breaking: Totale lockdown in het weekend

President Chan Santokhi heeft een totale lockdown aangekondigd voor de periode van vrijdag 21 augustus tot en met zondag 23 augustus. “Niemand mag zich begeven op de weg, iem tang na oso”, zegt de president vandaag tijdens een persconferentie in de Congreshal.
Hij kondigde een verscherping aan van de al bestaande COVID-19-maatregelen en een totale lockdown in het weekend.
Het is eenieder verboden zich in de periode van vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus in heel Suriname vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur op de openbare weg te begeven of te bevinden. De president benadrukt dat de situatie te ernstig is.
Feesten, inclusief huisfeestjes zijn verboden, omdat er enorm veel contact ontstaat. Dit contact zorgt voor het risico van verspreiden van het COVID-19-virus, geeft Santokhi te kennen. “We doen het niet om u te straffen of te pesten, we doen het om u te beschermen”, zegt hij.
Maatregel 1Het verplicht dragen van mond- en neusbedekking buiten eigen huis en in het bijzonder bij het betreden van ruimten. Regelmatig handen wassen gedurende 20 seconden of het gebruik van een handsanitizer en de COVID-afstand van 1.5 meter altijd inachtnemen.
Maatregel 2Er geldt een uitgaansverbod van 20.00 tot 05.00 uur met uitzondering van medische spoedgevallen en essentiële diensten.
Maatregel 3Restaurants mogen alleen open voor afhaal- en leveringsservice.
Maatregel 4Samenscholingen van meer dan vijf personen, behalve voor werk, zijn verboden, met inachtneming van de COVID-19-maatregelen.
Maatregel 5Feesten, inclusief huisfeesten zijn verboden.
Maatregel 6Bruiloften, rouwzittingen, religieuze bijeenkomsten en uitvaarten, niet meer dan vijf personen tegelijk, met inachtneming van de COVID-19-maatregelen.
Maatregel 7Alle sportscholen/velden, contactsporten, recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, bars, clubs, dancings en bordelen zijn gesloten. Individuele buitensporten zijn, met inachtneming van de algemene COVID-19-maatregelen, vooralsnog toegestaan.
Maatregel 8Contactberoepen zoals binnen de fysiotherapie, kapsalons en barbershops zijn vooralsnog toegestaan mits er voldoende ventilatie aanwezig is in de ruimten (ramen open), de afstand van 1.5 meter tussen cliënten onderling wordt gehandhaafd evenals de handhygiëne en het dragen van mond- en neusbedekking door alle aanwezige personen.
Maatregel 9Markten blijven vooralsnog geopend met inachtneming van het protocol voor markten, waarbij onder andere geldt de 1.5 meter afstand tussen klanten en venters, mond- en neusbedekking door eenieder die de markten betreedt, goede ventilatie en handhygiëne. De controle op naleving van de maatregelen zal worden geïntensiveerd.
De regering maakt duidelijk dat de handhaving van deze maatregelen wordt geïmplementeerd door de politionele autoriteiten/veiligheidsdiensten gebruikmakend van een boeteoplegging niet alleen tijdens het uitgaansverbod, maar ook overdag.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald