Breaking: SWM’ers per direct in actie, watervoorziening niet optimaal

De algemene ledenvergadering van de Surinaamsche Waterleiding Werknemersorganisatie (SWWO) heeft het bod over de toelagen dat de SWM-directie heeft gedaan afgewezen. De dispensatie die vanaf maandag aan de afdeling Productie was gegeven is per direct ingetrokken. Bondsvoorzitter Dwayne Cairo geeft aan dat de watervoorziening niet optimaal zal zijn. “Niet dat er geen water zal zijn, maar het zal niet optimaal zijn”, benadrukt Cairo.
De bond hoopt dat de directie haar morgen weer uitnodigt voor een derde gesprek. “Uit respect voor waarnemend president Ronnie Brunswijk hebben we gezegd dat we het werk hervatten in afwachting van het resultaat. Echter is er niets uit de bus gekomen.”
Er is maandag een gesprek geweest tussen de directie en de bond. De vakorganisatie kon zich niet terugvinden in het bedrag aan salariscorrectie dat de directie heeft aangeboden. De bond eist SRD 5.000 aan loonsverhoging. Het bod van de leiding ligt ver beneden dit bedrag. “We kijken wat de regering zegt. De aandeelhouder moet dan inkomen.”
Cairo zegt dat de medewerkers vanaf 2016 inleveren. “Tot twee keer toe zijn we solidair geweest met de ambtenaren. Maar wanneer het de ambtenaren goed gaat krijgen de SWM’ers niets. De ambtenaren hebben twee jaar terug 25 procent loonsverhoging ontvangen. Dit jaar SRD 1.000 vanaf januari. De SWM heeft dat niet ontvangen”, betreurt Cairo.
De leden gaan voor een bedrag en toelage totdat de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) getekend is. “Als we dat bedrag niet kunnen krijgen, blijven wij in actie”, zo stelt de algemene ledenvergadering volgens Cairo.
Naomi Hoever