Breaking: Krijgsraad verklaart excepties Kanhai ongegrond

De Krijgsraad heeft de excepties die raadsman van ex-legerleider Desi Bouterse, Irvin Kanhai, had opgeworpen zojuist niet gegrond verklaard. Hiermee wordt de weg geopend voor de inhoudelijke behandeling van de verzetszaak in het 8 december Strafproces. Indien de Krijgsraad was meegegaan met de raadsman, zou het proces gelijk zijn gestopt vandaag zonder gevolgen voor Bouterse. 

Kanhai had aangevoerd op de zitting van 30 november 2020 dat de dagvaarding tegen zijn cliënt nietig is. Hij vindt dat de Krijgsraad zich onbevoegd moet verklaren om de zaak te behandelen en het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moest worden verklaard. De raadsman is het er niet eens mee dat de Krijgsraad de Amnestiewet buiten toepassing heeft gelaten.

De raadsman heeft aangegeven dat de Krijgsraad artikel 137 van de Grondwet in een onjuiste context heeft getoetst en had buiten beschouwing gelaten moeten worden. De competentie valt onder de burgerlijke rechter. De Krijgsraad is volgens de raadsman als strafrechtspreker onbevoegd de Amnestiewet te toetsen, met als gevolg dat deze wet in haar volle omvang van toepassing is.

Verdachte Desi Bouterse onderweg naar de zitting. Naast hem zijn raadsman Irvin Kanhai. (Foto: Raoul Lith)

Auditeur-militair Manro Danning had aangegeven dat er geen sprake is van nietigheid van de dagvaarding. Hij voerde aan dat in geval de verdachte niet op de hoogte was van de inhoud van de dagvaarding, hoe Kanhai dan verweren heeft gevoerd. Naar zijn oordeel voldoet de dagvaarding aan alle wettelijke eisen. Hij vindt dat in een verzetszaak geen andere dagvaarding aan de verdachte wordt uitgereikt, maar dat het gaat om dezelfde dagvaarding waartegen een verstekvonnis is uitgesproken.

De zitting heeft kort geduurd. Alle excepties zijn verworpen. De zaak is voor 30 april weer op de rol.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com