Brazilië: Branden Amazone regenwoud al bijna op niveau 2019

Officiële gepubliceerde cijfers voor augustus tonen dat het aantal branden in de Braziliaanse Amazone vorige maand het op één na hoogste in tien jaar was. De situatie van de Amazonebranden nadert het crisisniveau dat vorig jaar een vloed van internationale veroordeling veroorzaakte. In de Pantanal, ’s werelds grootste tropische wetlands, verdrievoudigden de branden ondertussen jaar na jaar, volgens gegevens op basis van satellietbeelden van de nationale ruimtevaartorganisatie van Brazilië (INPE).

Ondanks garanties van de regering van president Jair Bolsonaro dat zij alles in het werk stelt om de vernietiging te beteugelen, waren er vorige maand 29.307 branden in het Braziliaanse Amazonegebied, slechts 5,2 procent minder dan in augustus 2019, volgens het ruimteagentschap INPE. Het zei dat één van zijn satellieten technische problemen had gehad, wat betekent dat het werkelijke aantal branden nog hoger kan zijn geweest.

Vorig jaar steeg het aantal branden in het Braziliaanse Amazonegebied in augustus met bijna 200 procent tot 30.900, waardoor een dikke zwarte rookwaas helemaal naar Sao Paulo, duizenden kilometers verderop, werd gestuurd. Dat veroorzaakte wereldwijd alarm over de verwoesting van ’s werelds grootste regenwoud, een essentiële hulpbron voor het beteugelen van klimaatverandering.

Augustus markeert vaak het begin van het vuurseizoen in de Amazone, wanneer boeren en veeboeren die bomen op hun land hebben gekapt, profiteren van droger weer om ze in brand te steken. Onder internationale druk heeft Bolsonaro het leger naar de regio gestuurd om de ontbossing en branden te bestrijden, en heeft hij een verbod uitgevaardigd op alle verbranding in de landbouw.

Maar milieuactivisten blijven scherp kritisch over de extreemrechtse leider, een scepticus over klimaatverandering die heeft opgeroepen om beschermde Amazone-gebieden open te stellen voor mijnbouw en agro-business. “Vorig jaar haalden beelden van de Amazone in vlammen de krantenkoppen over de hele wereld. Dit jaar herhaalt de tragedie zich. Toch wil de regering volgend jaar het budget van het Milieuministerie verlagen”, zegt Romulo Batista, woordvoerder van milieuorganisatie Greenpeace, in een verklaring waarin hij Bolsonaro beschuldigde van het “ontmantelen” van de Braziliaanse milieubeschermingsinstanties.

“De gegevens bevestigen het mislukken van de kostbare en slecht geplande operatie van de Braziliaanse strijdkrachten in de Amazone, het alternatieve plan van Bolsonaro om ontbossing tegen te gaan”, aldus de Climate Observatory.Ondertussen was augustus de op één na slechtste maand ooit voor branden in de Braziliaanse Pantanal, dat met het aantal van 5.935 branden, bijna net zo verwoestend was als de 5.993 in augustus 2005. Gelegen aan de zuidelijke rand van de Amazone en zich uitstrekkend van Brazilië tot Paraguay en Bolivia, staat de Pantanal bekend als één van de meest biodiverse regio’s op aarde. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com