Brazilianen steunen journalist die Bolsonaro ‘zin had om te slaan’

Er is een vraag die je keer op keer zult zien als je sinds maandag inlogt op Twitter in Brazilie. “President, waarom heeft uw vrouw Michelle 89.000 reais (US$ 16.000) ontvangen van Fabrício Queiroz?”, is meer dan een miljoen keer getweet. Een journalist had de vraag zondag oorspronkelijk gesteld aan president Jair Bolsonaro. De president reageerde door tegen de journalist te zeggen dat hij “zin had om je gezicht met mijn vuisten te bewerken”.

De reactie van de president heeft honderdduizenden Brazilianen ertoe aangezet om via sociale media Bolsonaro te beschimpen met de vraag die hem in de eerste plaats zo boos maakte.Fabrício Queiroz was een assistent van de oudste zoon van president Bolsonaro, Flávio Bolsonaro, toen deze lid was van de wetgevende vergadering van de deelstaat Rio de Janeiro. Queiroz werd in juni gearresteerd op verdenking van verduistering van openbare middelen en wordt momenteel onderzocht voor een reeks stortingen die hij op een aantal bankrekeningen heeft gedaan voor een totaalbedrag van 1,2 miljoen reais (US$ 214.000).

Een onderzoek door het tijdschrift Crusoe heeft sindsdien gesuggereerd dat Queiroz tussen 2011 en 2016, 21 cheques ter waarde van 79.000 reais op de bankrekening van First Lady Michelle Bolsonaro heeft gestort, voordat haar echtgenoot president werd. De vrouw van Queiroz, Marcia Aguiar, zou naar verluidt nog eens zes cheques hebben gestort, goed voor 17.000 reais op de rekening van mevrouw Bolsonaro.
Zondag benaderde een groep verslaggevers de president, die op bezoek was bij de kathedraal in de hoofdstad Brasilia.Een journalist van de krant O Globo vroeg Bolsonaro naar de vermeende deposito’s en kreeg van de president te horen dat hij geen vragen zou beantwoorden, volgens een verslag van O Globo. Toen de journalist de president een tweede keer vroeg waarom zijn vrouw naar verluidt 89.000 reais had ontvangen van Fabrício Queiroz, zei Bolsonaro: “Ik heb zin om je gezicht met mijn vuisten te bewerken, ja?”.

Gevraagd door andere journalisten of de uiting neerkwam op een bedreiging tegen de journalist, reageerde Bolsonaro niet.Reacties
De Braziliaanse journalistenvereniging, heeft Bolsonaro om zijn buitensporige agressieve reactie bekritiseerd, maar de massale veroordeling was het meest zichtbaar op Twitter, waar meer dan een miljoen mensen Bolsonaro tagden en dezelfde vraag tweetten die de verslaggever van O Globo had gesteld.

Het spervuur van vragen op Twitter begon als een onlinecampagne door journalisten, maar heeft sindsdien een veel bredere toepassing gekregen onder beroemdheden en politici van de oppositie en vele anderen die meededen. Onder degenen die hebben getweet zijn de Braziliaanse componist Caetano Veloso, komiek Danilo Gentili, actrice Bruna Marquezine en zangeres Anitta.Bolsonaro heeft al lang ruzie met journalisten die kritisch zijn over zijn regering. In een eerdere uitbarsting vorig jaar tegen de pers dreigde hij de licentie van het grootste televisienetwerk van Brazilië, O Globo, in te trekken. Hij is in het verleden bijzonder boos geweest toen hij de kritiek ervoer als een aanval op zijn familie. In mei liet een video zien dat Bolsonaro grove taal gebruikte om zijn frustratie te uiten toen hij niet in staat was om andere veiligheidsfunctionarissen aan te stellen. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com