Braziliaanse ambassadeur pleit voor introductie E-visa in Suriname

Bij het kennismakingsbezoek van de Braziliaanse ambassadeur in Suriname, Laudemar Aguiar, aan minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), hebben de bewindslieden gesproken over onder meer het legaliseren van Brazilianen, die zich in Suriname willen vestigen.  Aguiar ging in op het belang van elektronische visa. De introductie van de zogenaamde E-visa in Suriname zou kunnen bijdragen aan het verminderen van geweld en corruptie.

Aguiar gaf aan dat er veel Brazilianen in Suriname wonen. De meerderheid zit in de mijnbouw. Met dit systeem zal Suriname informatie beschikbaar hebben over waar zij werken en of zij legaal in het land verblijven. Dit zal volgens Aguiar voordelig zijn voor beide landen. Volgens hem is het niet zo dat Brazilianen hun welverdiende USD terugsturen naar hun land. De E-visa zijn overigens al in 2017 in Brazilië geïntroduceerd.

De landen willen ook samenwerken om het geweld tegen vrouwen tegen te gaan. In Suriname wordt dit gecoördineerd door het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA), dat valt onder Biza. Aguiar zegt dat ondanks de negatieve ontwikkelingsgroei die is ontstaan door het Covid-19 gebeuren, Brazilië er alles aan doet om de juiste prioriteiten te stellen; de samenwerking tussen de buurlanden, is volgens hem een van de prioriteiten. “Brazilië staat open om zijn expertise te delen.”

Een aantal overeenkomsten tussen beide landen is nog in uitvoering en andere zijn stopgezet vanwege Covid-19. Somohardjo heeft aangegeven verder te brainstormen met de verantwoordelijke actoren voor wat betreft de mogelijkheden om de illegalen een legale status te geven en de aanpak van geweld tegen vrouwen, meldt de Communicatie Dienst Suriname. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com