Braziliaanse ambassadeur ongelukkig met beschuldigende vinger

16/12/2020 10:01 – Amanda Palis

De Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar (r) is niet blij met uitspraken van minister Amar Ramadhin (l). : Ministerie van Volksgezondheid  
PARAMARIBO – Laudemar Aguiar, de ambassadeur van Brazilië in Suriname, is niet gelukkig met de beschuldigende vinger waarmee minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid wijst naar de Brazilianen als één van de haarden van verspreiding van het coronavirus. “Het is een ongelukkig citaat. We weten dat het niet bedoeld is om vooral Brazilianen in een hoek te drukken nu”, reageert de diplomaat op de uitspraak van de bewindsman dat er voornamelijk onder de Brazilianen die in Paramaribo-Noord wonen en zij die werken op de goudvelden enkele Covid-19-clusterbesmettingen zijn ontdekt.
Hij en zijn Franse collega Antoine Joly uiten beide tevredenheid over de samenwerking met Suriname in de strijd tegen het coronavirus. In januari komt een Franse medische missie naar Suriname om te praten over uitwisseling in het algemeen. Ook van Braziliaanse zijde gaat de ondersteuning door ondanks de beschuldigende vinger. “We moeten ons niet blindstaren op de Brazilianen, die overigens samenwonen met mensen van andere nationaliteiten en etniciteiten in de stad en het binnenland. We moeten ons richten op de maatregelen die de overheid heeft vastgesteld. Immers, Covid-19 kijkt niet naar nationaliteit”, zegt Aguiar.
Het mag volgens hem niet zo zijn dat de Braziliaanse gemeenschap wordt gezien als een mogelijk gevaar voor de samenleving. “Als we kijken naar de statistieken weten we niet hoeveel van de besmette mensen Braziliaan, Hindostaan of Chinees is om maar wat te zeggen. Laten we kijken hoe we met ons allen Covid-19 kunnen bestrijden.” De regering heeft volgens de ambassadeur vanuit Braziliaanse hoek ondersteuning aangeboden gekregen bij het bestrijden van het coronavirus.
Er zijn binnen de Braziliaanse gemeenschap tussenpersonen aangewezen die helpen met voorlichting in gebieden waar Brazilianen zijn en komen. “We worden regelmatig benaderd om voorlichtingsmateriaal te vertalen voor onze gemeenschappen. Ik moet de regering complimenteren voor haar aanpak bij bestrijding van Covid-19.” Hij spreekt van een sterke band tussen Suriname en Brazilië, die goed tot uiting komt in de wederzijdse communicatie en activiteiten. “We blijven open staan voor samenwerking en ondersteuning.”
Ambassadeur Joly zegt dat de grenscontrole tussen Suriname en Frans-Guyana doorgaat. “Wij hebben de afgelopen maand inderdaad een toename gemerkt bij het oversteken tussen de twee landen, vermoedelijk door de mogelijke stabiele situatie in beide landen.” Hij vermoedt dat het hieraan ligt dat de controlediensten niet genoeg werden gemobiliseerd. “We mogen in elk geval de aangepaste situatie niet negeren. Beide gemeenschappen moeten bijdragen aan de verantwoordelijkheid en tegelijkertijd moeten wij de controle opvoeren.”
Joly benadrukt dat de strijd tegen corona bij lange na niet voorbij is en dat samen moet worden gewerkt aan het verminderen van de verspreiding van het virus. Suriname en Frans-Guyana hebben een lange samenwerking op diverse gebieden. Daarbij hoort ook het bieden van ondersteuning aan de politie bij de grens. “Suriname verwacht in januari een missie onder leiding van ons hoofd Medische diensten in Frans-Guyana ter verbetering van de uitwisseling.” Joly zegt dat president Chandrikapersad Santhoki hem dit nadrukkelijk heeft gevraagd toen de granman van de Paramaccaners werd ontvangen op het presidentieel paleis.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname