Braziliaans dodental met corona in 50 dagen verdubbeld naar 100.000

In Brazilië is het aantal overledenen met corona zaterdagavond de 100.000 gepasseerd en het aantal coronabesmettingen de 3 miljoen. Experts verwachten dat het aantal doden en besmettingen alleen maar zal toenemen.
Tussen maart en eind juni noteerde Brazilië 50.000 overledenen met corona, binnen 50 dagen is dat aantal verdubbeld. Alleen de Verenigde Staten zijn er meer coronabesmettingen (4,9 miljoen) en overledenen met corona (162.000).
Ondanks de recordcijfers kondigt de Braziliaanse regering steeds nieuwe versoepelingen aan. Zo gaan in veel steden restaurants en winkels weer open en is ook sinds 30 juli internationaal vliegverkeer weer toegestaan.
“We maken de tragedie van een wereldoorlog mee, maar Brazilië lijkt wel onder een collectieve verdoving te staan”, aldus dokter José Davi Urbaez van de Infectious Diseases Society of America. Urbaez en andere gezondheidsdeskundigen maken zich ernstige zorgen om het feit dat Brazilië nog steeds geen landelijke gecoördineerd plan heeft ingesteld tegen het virus.
Bolsonaro: “Economische gevolgen dodelijker dan virus zelf”De Braziliaanse president Jair Bolsonaro staat erom bekend het coronavirus te marginaliseren. Hij noemde het virus meermaals “een klein griepje” en beweerde dat “de economische gevolgen van het virus dodelijker zijn dan het virus zelf”.
Vorige maand liep Bolsonaro zelf het coronavirus op. Hij ging in isolatie en zei zich goed te voelen. Vorige week maakte de president bekend hersteld te zijn van het virus. Daags na de negatieve coronatest verscheen de president weer in het openbaar tijdens een bijeenkomst met zijn achterban, zonder mondkapje.
Twee ministers van Volksgezondheid, beide arts, hebben ontslag genomen vanwege meningsverschillen met Bolsonaro over de aanpak van het bestrijden van het coronavirus. De huidig waarnemend minister van Volksgezondheid is een generaal van het Braziliaanse leger, en heeft de algehele oproep tot het bewaren van sociale afstand ingetrokken.
“De huidige boodschap van de Braziliaanse regering is: loop het coronavirus maar op. Als je erg ziek wordt, dan kan je naar de intensive care”, aldus Urbaez.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald