Brand in school te Mahdia, Guyana, aangestoken door leerlinge die boos was om afpakken telefoon

De fatale brand afgelopen weekend in een kostschool in het Zuid-Amerikaanse Guyana is aangestoken door een leerling die boos was dat haar mobieltje was afgepakt. Dat denkt het team dat de brand heeft onderzocht, aldus de nationale veiligheidsadviseur Gerald Gouveia. Afgelopen maandag zei de politie al te vermoeden dat de brand ‘kwaadwillig is aangestoken’.
Bij de brand in de meisjesslaapzaal van de school kwamen negentien kinderen om het leven. Negen leerlingen raakten gewond, onder wie het meisje dat brand stichtte. Veel gewonden zijn er slecht aan toe.
De leerling werd bestraft door de conciërge, omdat ze een verhouding bleek te hebben met een oudere man. Toen haar mobieltje werd afgepakt, ging het minderjarige meisje, dat momenteel onder politiebewaking in het ziekenhuis ligt, naar de badkamer, sproeide insecticide op een gordijn en stak het vervolgens met een lucifer in brand. Het vuur verspreidde zich daarna snel. Het gebouw, dat gedeeltelijk uit hout bestond, is volledig uitgebrand.
Bijna alle slachtoffers van de brand op de kostschool in het mijnstadje Mahdia zijn inheemse meisjes uit afgelegen dorpen tussen de 12 en 18 jaar. Ook het vijf jaar oude zoontje van de conciërge kwam om het leven. De conciërge zelf lag te slapen toen de brand uitbrak, maar kon aan het vuur ontsnappen.De man die de verhouding heeft met de leerlinge zal vermoedelijk worden vervolgd, omdat het meisje jonger is dan 16 jaar. 
Forensische teams uit VS
Guyana accepteert het aanbod van de VS om forensische teams te sturen die zullen helpen bij het onderzoek. Dertien van de negentien doden moeten nog worden geïdentificeerd aan de hand van dna-resten.
Drie dagen nationale rouw
In Guyana is geschokt gereageerd op het hoge dodental. De Guyanese president Mohamed Irfaan Ali heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.