BPS verbindt VOS en hoger onderwijs met gerichte workshops

PARAMARIBO — “Ik ga het voorleggen aan de vakgroep Sociologie, Omgangsvaardigheden en Onderzoeksvaardigheden. We gaan proberen de inhoud van deze workshop te integreren in deze vakken omdat we zien dat ze nodig zijn.” Aan het woord is Cynthia Masangi, die directeur is van de Scholengemeenschap Moengotapoe.

Ze heeft het over de workshops ‘Van onderwerp naar onderzoeksvraag’ en ‘Bronnen’ die ontwikkeld zijn door de docenten Alvin Motman, Nigritha Tieto en Brenda Asabigi. Dat hebben zij gedaan als onderdeel van het pilotproject dat de stichting Better Prepared Suriname (BPS) uitvoert.ADVERTISEMENT

“In mijn lessen merk ik dat ze deze informatie goed kunnen gebruiken. Vaak hebben ze bijvoorbeeld moeite om bronnen op de juiste manier te plaatsen.”Scholengemeenschap Moengotapoe

Het belangrijkste doel dat de stichting nastreeft, is het stimuleren van VOS-studenten om hun studie voort te zetten aan HBO- en WO-instellingen. De twee workshops zijn vrijdag verzorgd voor 31 studenten van het VWO, driejarig Havo en Imeao die onderdeel zijn van de scholengemeenschap Moengotapoe.

“Als parttime docent op het IOL ben ik gewend om op een hogere instelling les te geven. Dus het was wel even wennen, maar we waren goed voorbereid en de studenten hebben wel veel gehad aan deze lessen,” zegt Motman.

Tieto, die docent Nederlands is, zegt dat er bij de voorbereiding van de workshop veel is gelet op de interactie. “Daarom hebben we het zodanig opgezet dat er veel groepsopdrachten waren,” zegt ze enthousiast.

Als evaluatiepunt gaven de studenten aan dat er veel informatie werd aangeboden in korte tijd. “Dat klopt inderdaad, maar daarom hebben we hand-outs meegegeven aan de studenten. Bovendien is dit een pilot waarvan we willen leren,” aldus Motman.

Het is de tweede workshop die door BPS is georganiseerd om te toetsen of het ontwikkelde materiaal daadwerkelijk aansluit bij de behoeften van de studenten. De eerste werd in februari gehouden op de Openbare driejarige Havo Zaailand.

Mildred Demon, coördinator van BPS in Suriname, noemt de inzet van de ontwikkelaars bijzonder prijzenswaardig. “We werken met twee docenten in Moengo en twee in Paramaribo. Zij hebben de afstand overbrugd en dit materiaal samengesteld voor de doelgroep in Moengo. We zijn hen zeer dankbaar,” aldus Demon.

De keuze voor de onderwerpen van de workshops kwam voort uit gesprekken met schoolleiders, waaruit enkele inhoudelijke hiaten naar voren kwamen. “Bij het ontwikkelen van workshops streven we ernaar om ten minste één docent uit het hoger onderwijs en één uit het VOS in de ontwikkelingsgroep te hebben. Zo proberen we beide niveaus op elkaar af te stemmen,” legt ze uit.

Asabigi, geschiedenisdocent aan de Scholengemeenschap Moengotapoe, bevestigt dat de studenten baat hebben bij deze aanpak. “In mijn lessen merk ik dat ze deze informatie goed kunnen gebruiken. Vaak hebben ze bijvoorbeeld moeite om bronnen op de juiste manier te plaatsen.” De uitvoering van het project wordt mogelijk gemaakt door steun van de Meindert de Hoop-stichting, Kennedy van der Laan Advocatenkantoor in Amsterdam, het Cultuurfonds van DNB en het Staatsoliefonds.