Bouw ‘Surinaamse’ FPSO SBM Offshore vordert

door Armand Snijders

SHANGHAI — Een delegatie van oliemaatschappij TotalEnergies, Staatsolie Maatschappij Suriname NV en SBM Offshore heeft een bezoek gebracht aan de werf van China Merchants Heavy Industry (CMHI) in het Chinese Shanghai. Daar konden zij met eigen ogen zien hoe het staat met de bouw van het eerste Surinaamse drijvende olieboorplatform staat, een zogeheten FPSO (Floating Production Storage and Offloading).ADVERTISEMENT

De FPSO zal gaan opereren in Blok 58 voor de Surinaamse kust en moet vanaf 2020 olie in het GranMorgu-gebied gaan oppompen. TotalEnergies is de exploitant van de olie, Staatsolie heeft daar een belang van twintig procent in en het Nederlandse bedrijf SBM Offshore is verantwoordelijk voor de bouw en levering van de FPSO, die meer dan 1,2 miljard euro kost.

“Vooralsnog zal het platform dat nu wordt gebouwd voldoende zijn om de geschatte voorraad van achthonderd miljoen vaten op te pompen”

Tijdens het bezoek kreeg de deels Surinaamse delegatie een uitgebreide rondleiding op de werf en in het bijzonder op de FPSO die over twee jaar in opdracht van TotalEnergies voor de Surinaamse kust in blok 58 zal worden ingezet. De vertegenwoordigers van de bedrijven toonden zich onder de indruk van de vooruitgang en onderstreepten het belang van de ontwikkeling van Suriname die dit olieplatform zal hebben.

De FPSO heeft een productiecapaciteit van maximaal 220.000 vaten olie per dag en zal worden afgemeerd in waterdiepte van ongeveer vierhonderd meter. Het kan ongeveer twee miljoen vaten ruwe olie kunnen opslaan. In een persbericht noemt TotalEnergies de bouw een ‘mijlpaal voor de offshore olie-industrie in Suriname’.

SBM Offshore heeft in de strijd om de FPSO-hegemonie in Suriname vooralsnog de Japanse concurrent Modec afgetroefd. De Nederlandse onderneming is al de hofleverancier van FPSO’s in buurland Guyana, waar door onder meer ExxonMobil sinds 2019 enorme olievoorraden opgepompt worden. Daar zijn inmiddels drie door SBM Offshore gebouwde drijvende olieplatforms operationeel, een vierde is geleverd en zal nog dit jaar beginnen met de productie en een vijfde is onderweg.

Of er in de Surinaamse wateren nog extra FPSO’s nodig zijn, zal afhangen of er nog meer olie wordt gevonden. Vooralsnog zal het platform dat nu wordt gebouwd voldoende zijn om de geschatte voorraad van achthonderd miljoen vaten op te pompen. Ter vergelijking: voor de Guyanese kust liggen minstens elf miljard vaten, waarvoor nog zeker vier extra FPSO’s voor zullen moeten worden gebouwd.

De FPSO die SBM Offshore gaat leveren zal volledig elektrisch zijn en zal als een bijna-nul-emissie gevaarte te werk gaan. De beste technologieën worden geïmplementeerd om zoveel al mogelijk broeikasgassen terug te dringen.