Bouva waarschuwt Ramadhin om pad van confrontatie te verlaten

“Minster, I warn you, op straat zouden we zeggen “me bar yu”, maar in deze zeggen we: ik waarschuw u. Verlaat u het pad van confrontatie. In een democratie moeten wij respect en waardering hebben voor voor- en tegenstaanders”. Zo waarschuwde NDP-parlementariër Melvin Bouva gisteren tijdens de behandeling van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, in de kwestie waarbij de bewindsman mensen die volgens hem misleidende informatie over het COVID-vaccin verspreiden, aanspreekt.
Bouva wijst op de multi-etnische, multidisciplinaire en multireligieuze samenleving van Suriname. “Het is opvallend dat juist vanuit de hoek van de zogenaamde ‘democraten’ dergelijke intimidaties geuit worden. Ook naar de vrije pers, die geheel volgens journalistieke principes nader onderzoek wenst te doen over de handel en wandel van het beleid. Dis no kan. Laat de mensen hun mening geven, laat de pers haar werk doen,” benadrukt Bouva.
Pad van dialoogHet assembleelid roept de minister op om het pad van dialoog te kiezen. Volgens hem moet er meer duidelijkheid komen over het vaccin, waardoor mensen wat rustiger zullen zijn. “Nodig ze uit minister en praat met ze. Educate people, don’t stress them. Wat is een vaccinatie? Wat zit in dit vaccin? Wat is het doel van dit vaccin tegenover andere ontwikkelde vaccins? Welke technologie/methode is gebruikt voor AstraZeneca? Welke voor Moderna? Welke voor Janssen? Welke Pfizer? Welke voor Spoetnik? Wat zijn de voor- en nadelen?”
Er is volgens Bouva veel onduidelijkheid en onzekerheid over het COVID-19-vaccin en de keuze en werkwijze van de regering. “Dus minister, laat de mensen met rust. Ze hebben hun mening en bezorgdheden en mogen dat kenbaar maken. Times of Suriname mag onderzoek doen naar de specifieke data van de besmettingen en van de overledenen.”
Bouva stelt dat dit overigens informatie is waar de samenleving naar uitkijkt en herhaaldelijk om gevraagd heeft. Hij zegt het niet alleen op te nemen voor bisschop Steve Meye, natuurgenezer Richard Cullimore en voedseltechnoloog Ricky Stutgard, voor wie hij veel respect heeft. “Ik neem het ook niet alleen op voor de Times of Suriname, de krant waar ik mijn journalistieke carrière ben begonnen en jarenlang heb gewerkt, maar ik neem het op voor het democratisch recht van alle Surinamers en de bescherming van de rechten van de vrije pers,” zegt assembleelid.
Wet burgerlijke uitzonderingstoestandTijdens zijn beantwoording in het parlement is president Chan Santokhi kort ingegaan op deze kwestie. Hij benadrukt dat in de Wet burgerlijke uitzonderingstoestand opgenomen is dat mensen die nep nieuws verspreiden en de samenleving misleiden, aangepakt zullen worden. De wet is kamerbreed aangenomen door De Nationale Assemblee (DNA). De president kan daarom niet meegaan met de kritiek van Bouva.
Minister Ramadhin heeft bisschop Meye, voedseltechnoloog Stutgard en natuurgenezer Cullimore gewaarschuwd om geen misleidende uitspraken te doen over het COVID-vaccin. Ook Times of Suriname die een onderzoek wil instellen naar mensen die mogelijk dood zouden zijn gegaan door bijwerkingen van het vaccin, werd tot orde geroepen door de minister.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald