Bouva noemt plundering voedselpakketten Pontbuiten triest

Met een simpele wilde actie, krijgt je een wilde reactie, zegt (NDP) parlementariër Melvin Bouva, na de beelden van Pontbuiten te hebben gezien van personen die wanhopig een truck plunderen om een voedselpakket te bemachtigen. Het is een triest beeld en duidt tegelijkertijd dat de nood van de mensen hoog is, geeft Bouva te kennen tegenover Suriname Herald.
Om de mensen te zien grijpen en plunderen om olie, sardien, jam en anderen te pakken, is een duidelijk teken dat armoede aan het groeien is in de samenleving. Dit soort situaties gaat men hebben wanneer een regering adequaat sociaal beleid mist, is de parlementariër van oordeel. Indien de regering vanaf het begin een aanzet had gegeven voor sociaal beleid en dat goed had georganiseerd, was de situatie te managen.
Bouva geeft aan dat personen uitzichtloos zijn, want anders zouden zij niet zo reageren. Indien het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) op weekbasis of tweewekelijks de mensen van voedselpakketten zou voorzien, dan zou het er anders aan toe gaan. Het ironische van het geheel is dat het juist de ABOP is, die het ministerie van Sozavo onder haar beheer heeft.
De NDP-parlementariër verwijst naar wat vicepresident Ronnie Brunswijk eerder in het parlement heeft aangekondigd, dat er opdrachten worden uitgevoerd door de ABOP. De PL heeft geen enkele inbreng daarin. Het verstrekken van voedselpakketten zou georganiseerd en goed gestructureerd moeten geschieden. “Het is een bruya beleid.” Zo noemt de parlementariër het en zegt dat deze regering sinds haar aantreden een zigzag, chaotisch en bruya beleid voert. Het optreden van Joël ‘Bordo’ Martinus, om voedselpakketten uit de delen namens de ABOP heeft dat weer onderstreept. Wat zich vandaag heeft voltrokken te Pontbuiten is heel jammer, meent de parlementariër. Hij heeft op de beelden gezien hoe een seniorenburger gevallen is en kinderen de truck zijn binnengestormd om een pakket te bemachtigen.
Er is geen enkel moment rekening gehouden met de COVID-situatie in het land, waarbij Suriname zich in de derde coronagolf bevindt. Het betrof een grote groep die bij elkaar, ingepakt stond. De mensen hadden geen tot nauwelijks een mondkap op. Het is niet uitgesloten dat met deze vertoning meerdere COVID-gevallen zich zullen voordoen.
“Het is dweilen met een open kraan”, zegt Bouva. Hij roept de ministers van Justitie en Politie en Volksgezondheid op om op te treden. Ook roept hij de regering op om een adequaat sociaal beleid neer te zetten, want de prijzen in de winkels vliegen de pan uit.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald