Bouterse moet vandaag uitleggen waarom hij verzet aantekent

“Waarom wordt verzet aangetekend?” Op deze vraag zal Desi Bouterse, moeten antwoorden in de verzetzaak die vandaag aanvangt. Bouterse heeft verzet aangetekend tegen het uitgesproken vonnis in de 8-decemberstrafzaak. De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft kenbaar gemaakt dat zijn cliënt vandaag wel aanwezig zal zijn om antwoord te geven.
De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, gaf tijdens de behandeling van de verzetzaak op 30 oktober aan, dat ze het belangrijk acht om te weten waarom verzet is aangetekend. De verdachte is in twaalf jaar tijd niet verschenen bij de behandeling van de zaak, die uitputtend behandeld is. Bouterse kon op 30 oktober niet lijfelijk aanwezig zijn, waardoor de zaak naar 30 november werd verdaagd.
De zaak werd verdaagd, omdat Bouterse niet aanwezig kon zijn vanwege een overmachtssituatie. Zijn raadsman kon vanwege de geheimhoudingsplicht niet aangeven wat de overmachtssituatie was. Hij had een verklaring overhandigd, waarin de reden van de afwezigheid van zijn cliënt is vermeld. Kanhai had ook aan de Krijgsraad gevraagd om die niet publiekelijk bekend te maken.
Auditeur-militair Manro Danning vroeg toen, ook als de president van de Krijgsraad, waarom verzet is aangetekend. Hij wees op het belang van verzet en verwees naar de wetgever, de rechtsspraak en de literatuur die stellen dat de verdachte de gelegenheid moet hebben om in een verzetzaak zelf zijn verdediging te voeren. Ook heeft hij limitatief opgesomd wanneer de verdachte zich wel kan laten vertegenwoordigen.
Kanhai had op zijn beurt duidelijk gemaakt, dat er geen evenwichtig oordeel is geweest in de het vonnis. In het vonnis van het 8-decemberstrafproces is Bouterse veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Het 40 pagina’s tellende verstekvonnis bestaat volgens Kanhai uit getuigenverklaringen.
Hij mist ook de verklaring die Peter van Haperen heeft afgelegd in het vonnis. Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden van de 8-decemberzaak, zei dat Bouterse bij de eerstvolgende zitting moest verschijnen. “Zonder de verdachte is er geen behandeling in de verzetzaak,” liet Essed optekenen.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald