Bouterse Highway brengt stapvoets ontwikkeling voor plantages

10/01/2021 09:09 – Gilliamo Orban

Met de bekende plichtplegingen werd in mei vorig jaar de naar voormalig president Desiré Bouterse vernoemde highway opengesteld voor verkeer. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Verdere ontwikkeling van de plantages Hanover en Mawakabo in Para als gevolg van de aanleg van een deel van de nieuwe highway komt stapvoets op gang. De plantages hebben voor de bouw van de weg ongeveer negentig hectare grond aan de staat afgestaan en zullen in ruil daarvoor gecompenseerd te worden. “De plantages zijn niet meer dezelfde van vóór 2017 toen de overheid is gestart met de aanleg van de highway. We zien dat de leefsituatie aan het verbeteren is”, zegt Melissa Inge, voorzitter van het plantagebestuur Hanover en Mawakabo, enigszins tevreden tegen de Ware Tijd.
Zij wijst erop dat de weg naar de woonkern van Hanover in juli 2019 is verhard. Daarnaast heeft de overheid in september een aanvang gemaakt met de bouw van het gemeenschapshuis van de plantages. Die moet binnen zes maanden opgeleverd worden. Er worden ook voorbereidingen getroffen om elektra en water in orde te maken. Het gedeelte van de nieuwe highway dat door de plantages loopt is in mei 2020 opgeleverd. Erfgenamen hadden graag gezien dat het compensatieproces al was afgerond.
De overheid heeft de grond genaast. Er was afgesproken dat de overheid en het plantagebestuur de grond afzonderlijk zouden taxeren. Het taxatierapport waarin de waarde van de grond is vastgelegd, heeft het plantagebestuur in september overhandigd aan minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. De overheid had ook een taxateur aan het werk gezet en het rapport zou al afgerond moeten zijn. De taxatierapporten zullen bestudeerd worden om uiteindelijk te komen tot compensatie van de plantages.
Inge: “We moeten hierover binnenkort om de tafel zitten met de overheid, want sinds september is er niet meer gesproken met de staat.” Mochten partijen niet overeenkomen, moet een onafhankelijke taxateur de doorslag brengen. Bij de erfgenamen zijn de meningen verdeeld over hoe de compensatie moet geschieden. Een deel wil financieel gecompenseerd worden, om daarna zelf te bepalen wat met de middelen gedaan moet worden, terwijl anderen willen dat de staat gemeenschapsprojecten uitvoert in ruil voor de grond.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname