Bousaid ziet geen overlevingskansen SLM

08/11/2020 10:01 – Ivan Cairo

Jim Bousaid heeft er een zwaar hoofd in dat de SLM op eigen kracht op lange termijn kan overleven. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Op basis van de huidige economische omstandigheden in Suriname en de wereld, ziet oud-bankier Jim Bousaid vrijwel geen overlevingskansen voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Bousaid vraagt zich af waarom de fundamentele vraag of de SLM wel levensvatbaar is niet aan de orde wordt gesteld. Elke regering pompt geld in de vliegmaatschappij en vindt iedereen dat het bedrijf winstgevend moet worden zonder erbij stil te staan, meent Bousaid, of het vliegbedrijf gelet op de mondiale ontwikkelingen op de lange duur nog bestaansrecht heeft.
In de Caribische regio zijn vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen in grote moeilijkheden. “Ik denk dat de economische rationaliteit mondiaal al zodanig aan het wijzigen is dat het voor kleine maatschappijen als de SLM heel moeilijk is om te overleven.” Bousaid vreest dat de SLM geen duurzaam comparatief voordeel en geen lange termijn overlevingskans heeft. “Soms moet je gewoon eerlijk en hard zijn en zeggen ‘dit bedrijf heeft geen overlevingskans, ik stop mijn fondsen liever in een andere richting”. De econoom heeft er een zwaar hoofd in dat de nationale carrier volgens het huidig businessmodel op eigen kracht op lange termijn kan overleven.
Winston Wilson, partner bij adviesbureau Tabto Group, merkte op dat in gesprekken met buitenlandse luchtvaartdeskundigen naar voren is gekomen dat de geringe vliegbewegingen van de SLM die voornamelijk gefocust is op passagiersvervoer belemmerend werken op de groei van het bedrijf. Vrachtvervoer zou eventueel een goed verdienmodel kunnen zijn, maar omdat Suriname weinig produceert en exporteert zou dat niet rendabel kunnen zijn.
Volgens buitenlandse deskundigen zou de SLM zich beter kunnen richten op het verlenen van ground services, de afhandeling van vluchten en passagiers op Zanderij. “Was het geen publieke maar een private instantie geweest, dan was hoogstwaarschijnlijk al lang de stekker eruit getrokken. Maar je ziet dat, doordat het een overheidsinstantie is, het gewoon in de lucht blijft. Maar uiteindelijk wordt de rekening betaald door alle staatsburgers van het land, want de overheid doet het met geld van de burgers”, aldus Wilson.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname