Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) heeft een voorstel ingediend bij het districtscommissariaat om bij het verstrekken van evenementenvergunningen een borgsom te innen. Indien organisatoren hun schoonmaakplicht verzaken, zal de overheid de schoonmaak verzorgen en de kosten verhalen op de borgsom.
Aanleiding voor dit voorstel is de grote hoeveelheid afval die achterbleef na de zestigste editie van de Avondvierdaagse (AVD), die van 23 tot en met 26 april werd gehouden. Hoewel het evenement opnieuw een feest van cultuur, klederdracht en vitaliteit was, overschaduwde een aanzienlijke afvalberg de feestvreugde.
In de vroege ochtend na de festiviteiten lagen plastic bekers, etensresten en ander afval verspreid langs de wandelroutes. Op sociale media verschenen talloze foto’s en video’s die het probleem zichtbaar maakten. De schrijnende beelden roepen vragen op over het milieubewustzijn binnen de samenleving.
De slogan van de AVD, “Denk groen, leef groen”, was bedoeld als oproep om afval netjes te deponeren. Toch bleek deze boodschap in de praktijk onvoldoende nageleefd. De situatie legt niet alleen tekortkomingen bloot bij de organisatie, maar ook bij de collectieve verantwoordelijkheid van burgers.
De overheid besteedt jaarlijks miljoenen Surinaamse dollars aan het opruimen van zwerfafval — geld dat hard nodig is voor essentiële sectoren als onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Het schoonhouden van de openbare ruimte is niet alleen een taak van het ministerie van Openbare Werken, maar van iedere burger.
Het straatbeeld na de Avondvierdaagse. Foto: OGA
Volgens de vergunningsvoorwaarden zijn organisatoren verplicht om al het afval na hun evenementen op te ruimen. De praktijk laat echter zien dat deze verplichting niet altijd serieus wordt genomen. Dit getuigt van een gebrek aan respect voor de stad, haar inwoners en de werkers die zich dagelijks inzetten voor een schoon Suriname.
Met het voorstel voor een borgsom wil het directoraat OGA organisatoren stimuleren om hun verantwoordelijkheid daadwerkelijk te nemen. Feesten en evenementen mogen niet ten koste gaan van het milieu. Opruimen is geen gunst, maar een plicht tegenover de samenleving.
De Avondvierdaagse blijft een prachtige viering van nationale trots en verbondenheid. Laten we ervoor zorgen dat deze trots zich ook uitstrekt naar hoe wij omgaan met ons land en onze leefomgeving. Houd van Suriname. Denk groen, leef groen. Draag bij aan een schoon en leefbaar land, schrijft OGA.
- Geruisloos en ongemerkt is voor Suriname een derde geslacht…..
- President tekent condoleanceregister in de kathedraal..
- Democratie in Suriname onder druk: het vonnis dat de rechts…..
- Verkiezingsorganisatie in eindsprint naar 25 mei..
- Dankwoord Telesur..
- Diverse dorpen Boven-Suriname krijgen 24 uurs stroom..
- Anil Koendjbiharie stelt zich wederom kandidaat voor het pa…..
- Biza-onderminister noemt ruis rond gunning stembiljetten on…..
- Goedschalk pleit voor bospauze tot grondenrechten zijn gere…..
- Eskak: ‘Geen sprake van corruptie bij drukken stembiljetten…..
- Operatie Delta Force verhoogt druk op zware criminaliteit: …..
- Broer president Santokhi overleden..
- Santokhi prijst paus als visionair leider..
- Paradox van het Denken en de Macht (3): Socrates en Democra…..
- Geen ‘nyan patu’ bij uitvoering projecten van OW..
- Narcotica Brigade verbrandt te Kraka hoeveelheid inbeslagge…..
- Gewapende diefstal nabij supermarkt: dader ontsnapt na scho…..
- Trump zegt ‘STOP’ tegen Putin na Russische aanv…..
- Maritieme opleidingen in spotlight tijdens CMU Day..
- Man aangehouden na mishandeling en vernieling..
- Hess geeft onontwikkelde olieconcessies in Guyana en Surina…..