Boot- en bushouders wijzen 60 procent verhoging af; scholen binnenland nog langer gesloten

De boot- en bushouders die de leerkrachten en leerlingen vervoeren van de districten en naar het binnenland willen hun boten en bussen niet inzetten voor een 60 procent verhoging die de regering heeft voorgesteld. Vanwege de hoge koers en de hoge kosten die zij per maand moeten maken is het voorgestelde percentage van de regering niet haalbaar.
De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) vraagt zelfs naar verhoging van 200 procent. Een liter brandstof in het binnenland is duurder dan in Paramaribo. De boten en de bussen zullen weer ingezet worden wanneer de regering bereid is ons de 200 procent verhoging te geven, geeft de OBS aan.
Het bestuurslid Antonius Pokie, dat tijdens de ontmoeting met minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, gisteren ook aanwezig was zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de bewindsman, maar de voorstellen moeten nog door de ministersraad worden goedgekeurd
“We gaan niet rijden voor een verhoging van 60 procent. Er zijn bussen die trajecten onder voor SRD 5000 per maand, terwijl hun personeel en brandstof meer kosten dan wat zij verdienen. We zijn teleurgesteld in het ministerie van Onderwijs. Zonder af te stemmen komen ze ons opdragen om te rijden voor dit bedrag. We willen exact weten hoeveel onze verhoging zal zijn en als het 50 procent is gaan we echt niet kunnen,” zegt Pokie.
Hij stelt dat ze belazerd worden door de regering. “We moesten allang onze verhoging krijgen en dat was al 15 procent sinds 2016. Dat kunnen we nu vergeten. Nu komen ze met een ander smoesje dat we dat ook niet gaan krijgen. Dit is echt niet haalbaar, alles is duur, een liter smeerolie kost al SRD 100. Onze chauffeurs moeten we al 150 procent meer betalen. We worden voor de gek gehouden. We doen ons best om te rijden, alleen zodat de scholen normaal starten want wij hebben ook kinderen”, geeft hij aan.
De bond heeft deze week een ontmoeting gehad met de regering over het aanpassen van de tarieven. De onderhandelingen verliepen moeizaam, omdat de boot- en bushouders op hun standpunt blijven. “De bond is overeengekomen dat wij voorlopig een 60 procent verhoging krijgen in afwachting van de onderhandelingen die daarna zullen volgen, maar dat willen we niet omdat er al een achterstand is die we nog moeten ontvangen en de regering is niet bereid dat te betalen,” aldus de boot- en bushouders.
Er was al een principeovereenkomst bereikt met ex-minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie die nooit is uitgevoerd. “We zouden 40 procent van dit percentage krijgen; eerst zouden we 25 procent uitbetaald krijgen en later 15 procent. Nu de bond weer is gaan onderhandelen praat de regering niet over de 15 procent die we moeten krijgen met twk. Ze willen ons een 60 procent geven, maar als er gekeken wordt naar de koersontwikkeling krijgen we een verhoging van 15 procent en dat kan niet,” vinden de boot- en bushouders.
Suriname Herald heeft geprobeerd een reactie te krijgen van minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en minister Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, echter zonder resultaat. Ook is minister Armand Achaibersing van Financiën gebeld, maar die vroeg om teruggebeld te worden. Echter nam hij later niet meer op.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald