Bestuurskundige August Boldewijn maakt zich zorgen over de stabiliteit van de nieuwe coalitie onder leiding van Jenny Simons. In een vraaggesprek benadrukt hij dat de minimale zetelverschillen tussen de grootste partijen, het vormen van een stabiele regering ernstig bemoeilijken. “De mensen hebben niet ingestemd met deze coalitie; het zijn de politieke partijen die afspraken hebben gemaakt”, stelt hij.
Volgens Boldewijn is het risico op een politieke overloop, waarbij individuele volksvertegenwoordigers overstappen, groot. “Je hebt een afspraak met partijen, niet met personen. En het zijn de personen die in De Nationale Assemblee zitten. Dat maakt het kwetsbaar.”
Boldewijn wijst erop dat vooral in de fase waarin de Verenigde Volksvergadering (VVV) een rol speelt bij de verkiezing van een president, deze kwetsbaarheid kan toenemen. “Als het parlement geen twee-derdemeerderheid bereikt, beslist de VVV. Dan kan een partij als de VHP, ook al zit ze niet in de coalitie, alsnog de presidentsverkiezing beïnvloeden.”
Op de vraag of een president die via de VVV en met steun van de oppositie wordt gekozen, wettelijk en politiek stevig in het zadel zit, zegt Boldewijn: “Wettelijk gezien mag het. Maar politiek draagvlak is een ander verhaal. Zo’n president mist mogelijk de rugdekking van een stabiele meerderheid in De Nationale Assemblee.”
Boldewijn adviseert Simons om institutioneel vooruit te denken. “Ze moet zich wapenen tegen ondermijning vanuit de VVV. Dat vraagt om politieke strategie. Misschien moet ze toch kijken naar een samenwerking met grotere partijen zoals de VHP, of juist een brede volkscoalitie aangaan waarin ook kleinere partijen meedoen.”
De bestuurskundige ziet parallellen met eerdere momenten in de Surinaamse politieke geschiedenis waarin beoogde coalities strandden door interventies van de VVV. “We hebben vaker gezien dat de VVV als noodrem wordt ingezet, met alle gevolgen van dien voor de democratische legitimiteit.”
Boldewijn zegt dat deze situatie een spiegel is van de politieke cultuur anno 2025. “We kampen met een systeem waarin macht soms belangrijker is dan stabiliteit. Als een president zonder duidelijke meerderheid moet regeren, staat de bestuurskracht onder druk. Dat is niet goed voor het land.” Hij pleit daarom voor herziening van de grondwet en de kiesregeling. “We moeten ons afvragen of deze mechanismen nog voldoen. De tijd is rijp om de institutionele basis van onze democratie te versterken.”
The post Boldewijn waarschuwt voor politieke instabiliteit bij krappe meerderheid ..
- Slapende man in Wanica ruw wakker geslagen en beroofd..
- Save SU Collectief pleit voor behoud ministerie van Ruimtel…..
- Reactie op: ‘Niet de regering, maar DNA…’..
- Toekomstmogelijkheden centraal op onderwijs- en beroepenbeu…..
- A20: Democratisch mandaat is opdracht tot verandering..
- Personeel TCT zegt vertrouwen in directie op..
- AWJ: Geen sprake van vooruitbetaling van USD 96.000 voor hu…..
- OW-minister roept in China bedrijven op in Suriname te inve…..
- Ex-minister Ramdin vindt kritiek op Xaviera Jessurun ontere…..
- NDP waarschuwt voor valse berichten op sociale media..
- Twee Democratische politici beschoten in Minneapolis..
- Ondernemer in Paramaribo beroofd van kilo’s goud door nepag…..
- Strategisch advies voor de aankomende coalitie & de VHP..
- Gewapende overval op woning aan Ramsaranweg: vrouw beroofd …..
- Financiering RVI..
- Brute woningoverval: slachtoffer gekneveld achtergelaten..
- VN-missie in Haïti faalt, Lula wil actie..
- Emanuel Sanvisi: nieuwe muziek, nieuwe missie, zelfde hart..
- Menke verwacht dat verkiezingen bindend worden verklaard..
- Al meer dan 21 aankomende parlementariërs hebben aanvaard b…..
- Plein: ‘Het is overduidelijk, jullie stellen niets voor…..