Boldewijn: Santokhi plant rozen op vuilnisbelt

Terwijl president Chan Santokhi en zijn delegatie bij aankomst in Suriname na een werkbezoek aan Nederland vol lof praten over de herstelde relatie tussen Suriname en het voormalige moederland, is de bestuurskundige August Boldewijn heel kritisch over het bereikte resultaat. Volgens hem plant de president rozen op een vuilnisbelt.
De bestuurskundige geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat een heleboel zaken die aan de orde gesteld moeten worden voor een goede relatie met Nederland, niet aangehaald zijn. Hij noemt daarbij het voor 60 jaar opbergen van geheime documenten door de Nederlandse staat. Deze documenten hebben volgens Boldewijn te maken de staatsgreep van 1980 en de decembermoorden.
“Ik zou graag willen weten wat die inhoud was. Waarom heeft de Surinaamse regering voordat zij begon met gesprekken te voeren voor het herstellen van de relatie, geen gewag gemaakt van deze documenten om Nederland zo ver te krijgen openbaarheid van deze zaken te geven?”, vraagt Boldewijn zich af.
Als de informatie niet bekend wordt gemaakt kan dit in de toekomst ervoor zorgen dat het zogenaamde herstel weer kapot gaat, voert hij verder aan.
Volgens hem heeft Nederland in 1980 meegewerkt aan de staatsgreep. Hans Valk die hier militair attaché was heeft ook adviezen gegeven aan de militairen. En aan het begin van de binnenlandse oorlog heeft Nederland de andere kant gekozen (doelende op de kant van het jungle commando, red.).
“Dit zijn allemaal zigzag beleidsinstrumenten die men heeft ingevoerd waarbij je jezelf toch afvraagt dat als de relatie hersteld moet worden, hoe dit alles uitgewerkt moet worden,” stelt de bestuurskundige.
Hij zegt dat verder onderzocht moet worden wat de redenen zijn die geleid hebben tot die slechte relatie met Nederland. Om alleen te kijken naar de tien jaar van ex-president Desi Bouterse, waar de relatie heel slecht was, vindt Boldewijn onvoldoende.
Jerrel Harderwijk