Boldewijn noemt indienstname vóór verkiezingen ‘okrobrafu’

Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat de status van personen die kort voor de verkiezingen in dienst zijn genomen onbekend is. Hij stelt dat zodra er niets is getekend deze mensen zich op niets kunnen beroepen. Boldewijn verwijst naar artikel 7 van de Personeelswet die aangeeft dat alle ministeries een bepaalde personeelsformatie moeten hanteren. Dit geldt voor alle secties en bureaus.
“Het lijkt op een okrobrafu in Suriname,” want alle ministeries doen wat ze willen, stelt de bestuurskundige. Aan de hand van de formatie wordt een analyse gemaakt over welk salaris bij welke functie hoort. Hij verwijt de overheid van laksheid door deze personen door te laten werken.
De bestuurskundige zegt dat het vaker is gebleken, dat de kennis ontbreekt om in een bepaalde functie te dienen. Elke minister die aantreedt dient zich aan de formatie te houden, die de Personeelswet voorschrijft. Als de afdelingen op de juiste bezetting draaien en er meer mensen in dienst zijn dan is toegestaan, mag de minister besluiten om niet over te gaan tot betaling. Zo’n besluit is gebaseerd op de Personeelswet.
“Als de ‘ambtenaren zonder status’ niets hebben kunnen ze zich ook op niets beroepen. De belastingopbrengsten van de burgers kunnen niet besteed worden om personen boven de formatie uit te betalen.”
Naomi Hoever

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald