Boekenportaal brengt Surinaamse verhalen online

‘Met boeken krijg je ontwikkeling’
“Lezen is niet alleen een manier om de wereld om ons heen te begrijpen, maar ook een middel om ons cultureel erfgoed te omarmen en te delen, zowel lokaal als internationaal.” Met deze woorden benadrukte Sharon Schalkwijk, voorzitter van stichting Boekenportaal Suriname, de impact die het onlineplatform op de gemeenschap zal hebben. In het Centrum voor Nascholing Suriname werd het Boekenportaal Suriname woensdag onder grote publieke belangstelling gelanceerd. Het richt zich op het verbeteren van de beschikbaarheid van boeken en informatie voor jong en oud.

Tekst Audry Wajwakana
Beeld Audry Wajwakana & Tascha Aveloo
Het Boekenportaal is het resultaat van vier jaar voorbereiding, waarbij diverse personen in Suriname, Nederland en België samenwerkten om het lezen in Suriname te bevorderen en boeken voor iedereen toegankelijk te maken. “Het Boekenportaal is een instrument om niet alleen de toegang tot boeken te verbeteren, maar ook om de culturele identiteit van Suriname te versterken.”

“Suriname is meer dan alleen Paramaribo. Het binnenland wordt vaak vergeten door de moeilijke bereikbaarheid en de hoge kosten”
Bestuurslid Letitia Tjen A Tak
Schalkwijk is trots te mogen beschikken over honderden boeken, vooral Surinaamse, die nu gemakkelijk via het onlineplatform zijn te downloaden of te bestellen. Een bijzonder aspect van het Boekenportaal is de eenvoudige online toegankelijkheid van de 72 schoolboeken van het Basic Education Improvement Project (BEIP).
Deze schoolboeken lagen bij de lancering van de website op tafels waar aanwezigen ze mochten inkijken. “Door ze online beschikbaar te stellen, hebben Surinaamse docenten, ouders en leerlingen makkelijk toegang tot dit belangrijke leermateriaal”, benadrukte Ismene Krishnadath in gesprek met de Ware Tijd.  Daarnaast biedt het portaal een divers aanbod van Surinaamse boeken en werken over Surinaamse onderwerpen, veelal geschreven door Surinaamse auteurs.
Overleg gratis gebruik
Tijdens de lancering sprak minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over de samenwerking tussen het ministerie en andere betrokken partijen. Hij wees, net als Schalkwijk, op het belang van het portaal voor de toegankelijkheid van schoolboeken en leesmateriaal, zowel nationaal als internationaal. Het portaal zal volgens hem bijdragen aan het vernieuwde curriculum en biedt extra leesmateriaal voor studenten.
De bewindsman sprak ook over uitdagingen rond het onderhouden en actualiseren van de boeken, waaronder het corrigeren van foutjes in de teksten en de noodzaak om het curriculum regelmatig te vernieuwen. Hij onderstreepte dat het ministerie zich inzet voor “een hybride onderwijssysteem”, waarbij fysiek onderwijs (de traditionele lessen op school) wordt gecombineerd met digitaal of online leermateriaal.
Ori wees ook op de hoge drukkosten voor nieuwe boeken en de bezorgdheid van auteurs over de gratis beschikbaarheid van hun werk op het portaal. Hierover zal nog overleg moeten plaatsvinden om tot passende oplossingen te komen, zei hij.

Afgelegen gebieden
Bestuurslid Letitia Tjen A Tak wees erop hoe belangrijk het is om boeken bereikbaar te maken voor mensen in afgelegen gebieden. “We hebben hier uitgebreid over gesproken, omdat we het belang daarvan inzien. Suriname is meer dan alleen Paramaribo. Het binnenland wordt vaak vergeten door de moeilijke bereikbaarheid en de hoge kosten”, zei ze tegen de krant.
Tjen A Tak verwees naar contact dat het Boekenportaal Suriname heeft gelegd met de Communicatiedienst Suriname, die werkt aan een project om het binnenland beter te ontsluiten. Het platform streeft ernaar overal in Suriname beschikbaar te zijn, vooral in regio’s waar gedrukte boeken moeilijk te verkrijgen zijn. “We werken eraan, maar het is nog niet helemaal rond”, erkende ze.
Daarnaast benadrukte het bestuurslid de rol van gemeenschapsprojecten, zoals het Alcoa-project, dat bibliotheken versterkt in gebieden, zoals Brokopondo, Marowijne en Para. Ook  vertelde ze dat met bibliotheken in Suriname is gesproken over samenwerking. “Langzaam maar zeker proberen we de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten, omdat we beseffen hoe belangrijk toegang tot ontwikkeling is voor jongeren, ook in het binnenland.”
Duurzaamheid
Aan de duurzaamheid van het Boekenportaal Suriname wordt nog gewerkt. Tjen A Tak zei dat de stichting daarvoor ondersteuning nodig heeft. Op de vraag waarin deze ondersteuning kan worden geboden, antwoordde ze: “Je kunt je aanmelden als vrijwilliger of zitting nemen in het bestuur. We staan open voor ideeën.”
De website is openbaar, dus iedereen kan aangeven hoe hij of zij wil helpen. “We hebben een oproep gedaan aan mensen die andere ideeën of iets bijzonders te melden hebben. De bedoeling is de website levendig, actueel en klantvriendelijk te houden, zodat mensen er gemakkelijk doorheen kunnen navigeren en contact met ons kunnen opnemen als ze een bijdrage willen leveren.”

Presentaties
Tijdens de lancering van de website zijn presentaties verzorgd. Cees Klapwijk, bestuurslid en mede-initiatiefnemer van het Boekenportaal Suriname, gaf een toelichting op hoe de website, die hij beschreef als “een gestaag groeiende gereedschapskist”, werkt. Tjen A Tak vertelde over spontane leesbevorderaars …