Het Amerikaans internationaal olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited (Hess) trekt zich per 8 juli 2025 terug uit Blok 59 in het Surinaams zeegebied. Met deze stap komt het blok weer in handen van Staatsolie en wordt het onderdeel van het open zeeareaal.
Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen, maar heeft ervoor gekozen om niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die op 8 juli afloopt. In juli 2024 trokken de eerdere partners ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. en Statoil Suriname B59 B.V. (vanaf 2018 Equinor Suriname B59 B.V.) zich al terug en droegen hun participatiebelangen over aan Hess, dat daarmee de enige partner in het blok werd.
Het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 59 werd in juli 2017 ondertekend door Staatsolie, ExxonMobil, Statoil (Equinor) en Hess. Het blok bevindt zich in het uiterste noordwesten van Surinames zeegebied, beslaat ongeveer 11.480 vierkante kilometer en ligt op waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter. Voor een economisch rendabele olieontwikkeling zijn aanzienlijke volumes nodig. Ondanks uitgebreide seismische onderzoeken (6.000 km 2D- en 9.000 km² 3D-data) oordeelden de eerder vertrokken partners dat het risico te groot was om een exploratieput te boren. Hess heeft het afgelopen jaar geprobeerd nieuwe partners aan te trekken, maar zonder succes.
Het vrijgekomen gebied zal door Staatsolie worden meegenomen in haar strategie om zoveel mogelijk van het zeegebied onder contract te brengen bij internationale olie- en gasbedrijven. Momenteel is ongeveer de helft van het Surinaams zeegebied via PSC’s in handen van buitenlandse partijen.
Een PSC verleent een buitenlands bedrijf rechten voor exploratie, ontwikkeling en productie, en biedt ruimte voor toetreding of uittreding van partners. Het is gebruikelijk dat de volledige kosten en risico’s in de exploratiefase voor rekening van de betrokken bedrijven zijn. Op basis van wereldwijde portefeuilles en risicobeoordelingen besluiten bedrijven om deel te nemen of zich terug te trekken.
- Verkiezingsuitslag zonder bindendverklaring OKB niet rechts…..
- Nieuwe Haven ‘Dordt’ aan Surinamerivier: ‘Natuurlijk diep, …..
- Staatsolie en PETRONAS sluiten productiedelingscontract voo…..
- Politiebrigadier tevens JIT-lid vermoedelijk betrokken bij …..
- OM moet onderzoek doen naar onverantwoord handelen regering…..
- SAB NV introduceert PalmX handsanitizer..
- Staatsolie en Petronas tekenen productiedelingscontract blo…..
- Autodieven actief in Suriname: drie Toyota Vitz gestolen in…..
- Staatsolie en Petronas ondertekenen productie-delingscontra…..
- Oude aardappels in nieuwe uienzakken..
- Ripdeal in plaats van goudroof: politie houdt verdachten aa…..
- R. Kelly met spoed opgenomen in ziekenhuis na overdosis..
- Energiedeskundige roept op tot hervorming petroleumfiscale …..
- Vermoedelijk betrokkenheid politiefunctionaris van JIT bij …..
- Toerismebranding..
- Toekomst landbouw ligt bij jongeren en vrouwen..
- Leerlinge (13) steekt medescholiere..
- Grootse viering 180 jaar vestiging Nederlandse boeren in Su…..
- ECD vernietigd en verwijderd vervallen producten in superma…..
- Voertuigen in beslag genomen in zaak gewapende overval Sun …..
- Surinaamse producer werkt mee aan debuutalbum Jamaicaanse z…..