Het Amerikaans internationaal olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited (Hess) trekt zich per 8 juli 2025 terug uit Blok 59 in het Surinaams zeegebied. Met deze stap komt het blok weer in handen van Staatsolie en wordt het onderdeel van het open zeeareaal.
Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen, maar heeft ervoor gekozen om niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die op 8 juli afloopt. In juli 2024 trokken de eerdere partners ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. en Statoil Suriname B59 B.V. (vanaf 2018 Equinor Suriname B59 B.V.) zich al terug en droegen hun participatiebelangen over aan Hess, dat daarmee de enige partner in het blok werd.
Het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 59 werd in juli 2017 ondertekend door Staatsolie, ExxonMobil, Statoil (Equinor) en Hess. Het blok bevindt zich in het uiterste noordwesten van Surinames zeegebied, beslaat ongeveer 11.480 vierkante kilometer en ligt op waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter. Voor een economisch rendabele olieontwikkeling zijn aanzienlijke volumes nodig. Ondanks uitgebreide seismische onderzoeken (6.000 km 2D- en 9.000 km² 3D-data) oordeelden de eerder vertrokken partners dat het risico te groot was om een exploratieput te boren. Hess heeft het afgelopen jaar geprobeerd nieuwe partners aan te trekken, maar zonder succes.
Het vrijgekomen gebied zal door Staatsolie worden meegenomen in haar strategie om zoveel mogelijk van het zeegebied onder contract te brengen bij internationale olie- en gasbedrijven. Momenteel is ongeveer de helft van het Surinaams zeegebied via PSC’s in handen van buitenlandse partijen.
Een PSC verleent een buitenlands bedrijf rechten voor exploratie, ontwikkeling en productie, en biedt ruimte voor toetreding of uittreding van partners. Het is gebruikelijk dat de volledige kosten en risico’s in de exploratiefase voor rekening van de betrokken bedrijven zijn. Op basis van wereldwijde portefeuilles en risicobeoordelingen besluiten bedrijven om deel te nemen of zich terug te trekken.
- Suriname als eerste Amazoneland malariavrij verklaard door …..
- Seoul overspoeld door ‘lovebugs’, inwoners noemen het een r…..
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba..
- Reglement van Orde onjuist toegepast, zegt Jogi..
- Onrust binnen KPS: korpsleiding hekelt ingrijpen van minist…..
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president e…..
- Bij verkiezing voorzitter parlement speelt de persoonlijke …..
- Olie- en gasproject Suriname levert naar schatting 6000 ban…..
- Kotzebue : ‘Zonder visie groeit Suriname de verkeerde kant …..
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toek…..
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo..
- Grondwetsartikelen bijten elkaar over huidge positie van vi…..
- Rechtbank Den Haag: 15 jaar cel voor doden van Rishi Parmes…..
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaa…..
- KPS zet grote stap naar verder digitalisering met nieuwe po…..
- Ebu Jones zal kritisch blijven binnen eigen coalitie..
- Beide verdachten in zaak rond omstreden Kippie-project vrij…..
- Vrouwelijke ondernemers boeken snelle groei in Suriname ond…..
- Koorndijk: ‘Twee mogelijke locaties voor brugverbindingen o…..
- Lim A Po: ‘Ik ben niet bang voor veel, maar wel voor bran…..
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert..