‘Blijf de overledenen gedenken’

03/11/2020 02:02 – Arjen Stikvoort

Familie van Chavelle Macrooy steken een kaars aan bij haar graf, terwijl er ook een boeket is gelegd. :  
PARAMARIBO – Traditioneel wijdt de rooms-katholieke kerk wereldwijd op 2 november bijzondere aandacht aan overledenen. Het is dan Allerzielen. Graven worden schoongemaakt, er wordt gebeden, familieleden leggen op het graf van dierbaren een , tekening, bloemen of steken een kaars aan. Dit alles is, (vooral) bij kinderen van de overledene een goede manier om het grote verdriet door het gemis van de dierbare een plek te geven.
Ook maandag was het niet anders. Of toch wel? Want met corona is niets als ‘vroeger. “Net als in de rest van de wereld, heeft de coronacrisis ook in Suriname ons meer bewust gemaakt dat het niet gaat om de materiële zaken. We staan meer stil bij de échte dingen waar het in het leven om gaat: familie, de banden die we met elkaar hebben en natuurlijk de overledenen die nooit uit het oog, uit het hart verloren mogen gaan”, aldus pater Esteban Kross.
De geestelijke constateert dat in veel landen wereldwijd – en ook in Suriname – vervlakking in de samenleving is opgetreden. “Aan de ene kant merk je dat er oppervlakkigheid is gekomen. Mensen hebben een andere ‘mindset’ waarin geld, carrière, het materiële belangrijk zijn: dure auto’s, dure telefoon, uiterlijke dingen. Het is rennen, rennen, rennen. Maar Covid-19 is ook een wake-up call voor Suriname.” Kross illustreert: “Een zakenman legde uit dat hij door de lockdown ineens veel meer tijd voor zijn gezin kreeg. Een ieder leefde helemaal op door het hechtere contact. Geen van hen wilde terug naar de afhankelijkheid van het materiële van de tijd vóór corona.”
De pater zegt in zijn 32 jaar priesterschap veel sterfgevallen te hebben meegemaakt. “Van dichtbij heb ik gezien hoe moeilijk het voor kinderen is het grote verlies van vriendjes, vriendinnetjes, familie, broertjes of zusjes een plek te geven. Ze klappen dicht of stoppen het ergens ver weg. Door een creatieve uiting in de vorm van een gedicht of tekening, kunnen zij zich makkelijker open stellen. Zij kunnen uiting geven aan hun gevoelens, pijn en gemis en hun onbewuste boosheid. Want met de dood is ineens alles anders”, zegt Kross tegen de Ware Tijd.
De coronacrisis geeft Allerzielen een intensiever karakter, legt de priester uit. “Het laat ons de kwetsbaarheid van het leven zien.” Kross staat stil bij het grote aantal slachtoffers dat de pandemie wereldwijd maakt. In Suriname 111 doden. “Je wordt er stil van. We moeten koesteren wat we hebben. Houd van je mensen, geef hen aandacht en blijf de overledenen gedenken.”
Kinderen konden tijdens een dienst op de RK-begraafplaats aan de Schietbaanweg creatief uiting geven aan hun gevoel van een overleden dierbare. Dalicia Read verloor zes jaar geleden haar oma. “Terwijl ik kleur denk ik aan haar. Ik mis haar nog elke dag, draag haar mooie ketting bij me.” Kelsey kwam met haar moeder Solaiga da Silva naar het graf van haar opa en oma. Ze maakte het schoon en plaatste een en een bloemetje. “Als mijn opa er nog was geweest, kon hij een schommel voor me maken.”
De 89-jarige Josephina kwam met haar zoon Frank haar overleden echtgenoot Frits Franklin Johns gedenken. “Vroeger kwam ik vaker. Dat gaat nu niet meer. Maar vandaag, met Allerzielen, zoeken we hem op en brengen hem een groet namens de familie.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname