Blijdschap om nieuwbouw Nassy Brouwer College

08/04/2021 22:22 – Arjen Stikvoort

:  
PARAMARIBO – Sinds op 22 februari het onderwijs op school na een verlengde kerstvakantie werd hervat, zijn leerlingen en leerkrachten vrijwel gewend aan de nieuwe situatie. Veel van hen kwamen terug in hun vertrouwde omgeving met enkele aanpassingen, maar anderen in een compleet nieuwe situatie. Tot deze groep behoren de leerlingen en leerkrachten van het Nassy Brouwer College, een havo-/vwo-school in Paramaribo Noord. Zij zijn ondergebracht in een nieuw, modern gebouw waarover ze zeer te spreken zijn, blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met onder anderen directeur Judith Asgarali.
Maar de puntjes moeten nog op de i worden gezet. Bijna alle vijftien lokalen kunnen al worden gebruikt, maar de twee practicumklassen moeten worden afgerond, zegt Asgarali. “Ook kijken we naar spullen die we kunnen bestellen, zoals een microscoop om het onderwijs (nog) beter te maken.”
Ook Erwin Emanuels, voorzitter van de Nassy Brouwer Stichting, is blij en tevreden. “Het is een huzarenstukje geworden.” En dit zegt hij ondanks tegenslagen bij de bouw. Op 13 februari 2020 werd de eerste steen gelegd, waarna de eerste fase in september moest worden opgeleverd. Echter, ook bij deze onderwijsinstelling was het coronavirus spelbreker, waardoor het werk stagneerde. “Er kwamen lockdowns en arbeiders durfden niet te komen. Deze stagnatie heeft veel geld gekost, omdat de koers daarna enorm is stegen.” De nieuwbouw kwam tot stand door financiering (SRD 6 miljoen) van de Hakrinbank.
Uit de voorlopige balans nu, twee maanden nadat de nieuwbouw van het Nassy Brouwer College in gebruik is, blijkt tevredenheid. “Het is een mooi, groot gebouw geworden en alles is goed verdeeld. Vooral de toiletten zijn heel mooi”, reageert Noa-Faye Lalay die in de derde klas zit. Zus Noëmi zit in de brugklas. “Het is echt een heel prettig, hoog, ruim gebouw. We hoeven niet meer op kleine dingetjes te letten als in het vorige gebouw.”
De stichting Margaretha Nassy-Brouwer heeft ook het beheer over de basisschool, waarvan Astra Boëtius directeur is. Zij vertelt aan de Ware Tijd dat de verhuizing van de noodhuisvesting naar het nieuwe gebouw binnen een week heeft moeten gebeuren. Die viel samen met de herstart van het onderwijsproces op 22 februari.
Met het Nassy Brouwer College (160 leerlingen) werd in 2018 gestart. In eerste instantie om eigen leerlingen op te vangen. Maar ook anderen, die niet van de eigen lagere school komen, kunnen er terecht. De scholengemeenschap heeft een driejarige brugklas. Daarna wordt getoetst of een leerling kan doorstromen naar de havo-bovenbouw van twee jaar of vwo/atheneum-bovenbasis van drie jaar. “De bedoeling is dat binnen drie tot vijf jaar leerlingen ‘uit onze eigen kweek’ hun diploma van het nieuwe Nassy Brouwer College op zak hebben”, legt Boëtius uit. De Nassy Brouwerschool komt voort uit de Alvares kleuterschool die in 1891 is opgericht.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname