Tekst een beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Wij hebben alle regels in acht genomen en alle drukkerijen aangeschreven, maar ook volgens de voorwaarden gewerkt.” Met deze woorden reageerde onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken (Biza) donderdag op beweringen dat er ruis is geweest rond de gunning voor het drukken van de stembiljetten. Hassankhan noemde op de persconferentie naar aanleiding van de regeringsvergadering van woensdag de uitspraken “ongegrond”.ADVERTISEMENT
Intussen zijn de voorbereidingen zover gevorderd dat zondag kan worden begonnen met het drukken van alle stembiljetten. Voor De Nationale Assemblee wordt het één landelijke lijst en voor de ressortraden worden lijsten per kiesdistrict gedrukt. Het drukken van de oproepingskaarten voor de kiezers is al aan de gang. Met het drukken van de kaarten zijn het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en het bedrijf Multiforms belast.
“Wij hebben alle regels in acht genomen en alle drukkerijen aangeschreven, maar ook volgens de voorwaarden gewerkt”
Gunning
Hassankhan stelde dat er één offerte was van SRD 15 miljoen en meerdere offertes van SRD 4,8 miljoen en minder. Aanvankelijk was uitgegaan van 41 partijen, die zouden deelnemen aan de verkiezingen, maar uiteindelijk zijn het er veertien geworden, waardoor het biljet moest worden aangepast. Daarbij moest ook rekening worden gehouden dat de namen van de partijen en kandidaten goed leesbaar moesten zijn voor de kiezers. “We hebben alvast de drukker, die een offerte had ingediend van SRD 15 miljoen, eruit gehaald, omdat dit bedrag bijna vier keer zo veel was als dat van de andere inschrijvers.” Het bedrag is door aanpassing van onder meer de lettergrootte en dus een iets groter biljet, uiteindelijk uitgekomen op SRD 7,8 miljoen. Het werk is voor dit bedrag gegund aan Multiforms.
De politieke partijen hadden woensdag de gelegenheid om na te gaan of alle namen op de biljetten correct zijn gespeld. Sommige hebben opgemerkt dat het logo van de partij of de van de lijsttrekker niet duidelijk is. “We hebben de opmerkingen gelijk naar het Centraal Hoofdstembureau gestuurd om te verwerken, zodat zij donderdag dat ook gelijk weer konden checken. Zaterdag kunnen partijen beschikken over een voorbeeld stembiljet, waarmee ze de kiezers kunnen leren hoe ze moeten stemmen.”
‘Nyan maken’
Hassankhan vertelde dat er mensen zijn die diensten (willen) aanbieden in het kader van het verkiezingsproces om zo iets bij te verdienen. Hij gebruikte de uitdrukking “een nyan maken”.
De onderminister heeft ook gemerkt dat het systeem van vergoedingen vragen oproept. “De verkiezingen kosten zo’n SRD 600 miljoen en de meeste dienstverleners willen contant worden betaald.” Vooral aan het begin van de voorbereidingen was het moeilijk om aan contanten te komen.
Hij stelde ook dat een volgende regering erover moet nadenken om wegens logistieke redenen de verkiezingen niet in de regentijd te organiseren. Dit zal volgens hem voor zowel de autoriteiten, die belast zijn met het organiseren van de verkiezing, als voor de kiezer beter zijn.
Voorlichting
Hassankhan gaf ook aan dat ondanks dat er training is gegeven aan vertegenwoordigers van politieke partijen sommige partijen niet wisten dat ze de kandidaatstelling ook digitaal konden doen. “Misschien waren ze niet bij de training of heeft de vertegenwoordiger het niet begrepen.”
Hij sprak ook over tekortkomingen wat er toe leidde dat lijsten moesten worden afgekeurd. De onderminister zei dat de overheid wordt verweten tekort te schieten in voorlichting over het proces bij het stemmen. “Maar om dat te kunnen, moet je eerst het stembiljet hebben en dat kun je pas printen wanneer alle kandidaten bekend zijn. Met de rechtszaken was dat niet meteen mogelijk.”
Evenwel onderstreepte de functionaris dat het de verantwoordelijkheid is van de politieke partijen om de kiezers te instrueren hoe ze moeten stemmen. Daarbij moet, zeker met het nieuwe kiesstelsel, extra worden benadrukt dat zowel voor de assemblee als voor de ressortraadsleden slechts op één kandidaat mag worden gestemd.
Hassankhan zei dat Biza in de laatste fase is van de voorbereidingen naar de verkiezingen op 25 mei. Vrijdag worden in het Advertentieblad van de republiek Suriname de verzamellijsten van kandidaten van districts- en ressortraden gepubliceerd.
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen..
- Vaktraining Textiele Werkvormen gelanceerd te Sunny Point..
- SBWB met zwaar geschut op Roger Boyce..
- Aanvragen voor milieuanalyse vanaf 15 mei niet meer gratis..
- OKB bezorgd over negatieve online campagnes en desinformati…..
- Verklaring AWJ naar aanleiding van uitlatingen over ontslag…..
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus..
- NMA: ‘Behandeling Milieu Effecten Analyse niet meer grati…..
- Brunswijk: “Vertrouwen in de ABOP groeit dankzij geloofwaar…..
- Giovanni Ravenberg promoot veganisme: “Hoe schoner we eten,…..
- De Twa-Twa in de Kolenmijn..
- Verwarring met huis- en perceelnummers bij afgeven oproepin…..
- Bee: ‘Nieuwbouw onderstreept toewijding aan versterking dem…..
- Campus Village bij AdeKUS moet onderwijskansen vergroten..
- Habituele drinker veroordeeld voor bedreigingen van moeder..
- Bewolking, regen en onweer..
- Raghoebarsing over handhaving RVI: ‘we moeten geen domme re…..
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen..
- “Geen strijd tussen VHP en ABOP om gronden te verdelen”..
- Lancering ‘Royalty’s voor iedereen’ verschoven naar 1…..
- Parbhoe ligt niet wakker van beschuldigingen..