Biza-minister Landvreugd: TWK-wijziging Kiesregeling mogelijk door ontbreken van strafbepaling

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De regering heeft woensdag in haar vergadering een staatsbesluit goedgekeurd om de Kiesregeling zodanig aan te passen dat het aantal ressortraadszetels in Moengo van vijftien naar zeventien gaat. In de door het parlement goedgekeurde en intussen door de regering afgekondigde Kiesregeling was het zetelaantal vastgesteld op vijftien.ADVERTISEMENT

De nu goedgekeurde aanpassing geldt met terugwerkende kracht, waardoor politieke partijen zeventien in plaats van vijftien rr-kandidaten kunnen stellen in Moengo. In de samenleving zijn vragen gerezen over de terugwerkende kracht van het regeringsbesluit, omdat het ongebruikelijk is om al afgekondigde wetgeving op deze manier aan te passen.

“Bij de verwerking is er iets misgegaan, waardoor het aantal zetels abusievelijk op vijftien is gesteld”Biza-minister Delano Landvreugd

Omissie

Tijdens de regeringspersconferentie donderdag (vandaag) stelde minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken dat het vaststellen van vijftien rr-zetels voor Moengo een “omissie” was. Dit gebeurde volgens de bewindsman door een “verkeerde calculatie” van de verkiezingsorganisatie, terwijl het werkelijke zetelaantal op basis van de cijfers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zeventien zou moeten zijn, gebaseerd op het aantal inwoners van Moengo.

De fout is “op tijd ingezien, waardoor vanuit de regering en de verkiezingsactoren kordaat is gehandeld en het besluit is genomen om te corrigeren wat fout is gegaan. Hierdoor wordt het Kiesbesluit gewijzigd, zodat er in plaats van vijftien zetels nu zeventien zetels te winnen zijn bij de komende verkiezingen voor het ressort Moengo in het district Marowijne”, legde de bewindsman uit.

TWK mogelijk

Landvreugd verklaarde dat de werking met terugwerkende kracht mogelijk is. “Bij de verwerking is er iets misgegaan, waardoor het aantal zetels abusievelijk op vijftien is gesteld. De wijziging van de Kiesregeling kan met terugwerkende kracht worden doorgevoerd, omdat in dit deel van de wetgeving geen straf- of sanctiebepaling is opgenomen. Was er wel een sanctiebepaling geweest, dan zou dit niet met terugwerkende kracht kunnen worden toegepast. Dat is de grondslag geweest om binnen de perken van de wet tot deze wijziging over te gaan”, legde de minister uit.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee hield de Ware Tijd woensdag voor dat de aanpassing om het zetelaantal bij staatsbesluit te verhogen naar zeventien geen negatieve invloed zal hebben op de politieke partijen die in Moengo deelnemen aan de verkiezingen. Hij merkte op dat ze op de hoogte waren van deze kwestie en dat er daarom op de formulieren voor kandidaatstelling voor Moengo zeventien plekken waren gereserveerd op rr-niveau. Wel merkte Bee op dat de regering administratief achterloopt door deze zaak nu pas formeel in orde te maken.