Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken (BIZA) heeft in De Nationale Assemblée geantwoord op vragen van het parlement over de wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten in het binnenland. Eerder trok parlementsvoorzitter Marinus Bee aan de bel omdat hij informatie had dat de terinzagelegging nog niet had plaatsgevonden in het binnenland. Volgens Landvreugd zijn middelen later overgemaakt door het ministerie van Financiën en Planning, waardoor de pendellacties, die de lijsten bereikbaarder moeten maken, ook later zijn opgestart.
De wettelijke terinzagelegging, waarbij burgers hun persoonsgegevens kunnen controleren, is landelijk gestart op 14 januari 2025 op de verschillende commissariaten en de Bureaus voor Burgerzaken; dus ook in het binnenland. Daar is echter een extra maatregel getroffen, vanwege het uitgestrekt karakter van het achterland, om pendellocaties in het leven te roepen. Zo moest de terinzagelegging bereikbaarder zijn, vertelt Landvreugd. Echter, er zijn volgens hem uitdagingen op het ministerie van Financiën en Planning, die algemeen bekend zijn, om middelen ter beschikking te stellen op het tempo waarop ministeries die nodig hebben. Hetzelfde geldt nu weer voor BIZA en voor de middelen die nodig voor de verkiezingen.
In afwachting op de middelen voor de pendellocaties, is BIZA de werkzaamheden rond de wettelijke terinzagelegging gestart met het resterend budget dat er was. De overmaking naar BIZA is uiteindelijk op 28 januari gedaan, twee weken na de startdatum van de terinzagelegging. Op 30 januari zijn de middelen ontvangen door BIZA, waarna de districtscommissarissen pas op 3 februari de gelden in ontvangst konden nemen. Per 4 februari is een aanvang gemaakt met de pendeldiensten.
Landvreugd wijst erop dat het nog altijd mogelijk is om online de controle van de kiezerslijsten te doen. Parlementariërs hadden kritiek dat het achterland minder makkelijk toegang heeft tot internet. De bewindsman weersprak dit, door cijfers te presenteren over het aantal mensen dat hun gegevens online heeft kunnen controleren. In Brokopondo waren dat 1186 mensen en in Sipaliwini waren dat 1171 mensen. In de districten met meer inwoners lagen de cijfers hoger: Paramaribo ruim 18.000 mensen en in Wanica bijna 10.000 mensen. In de overige districten is het aantal gemiddeld rond de 2.000 mensen.
ABOP-fractieleider Obed Kanapé stelde dat de regering BIZA tot God moet verheffen. ‘Laat het tot het verleden behoren dat middelen niet of laat worden vrijgemaakt’, stelde Kanapé. En als het geld er niet is, moet het gezocht worden. De activiteiten de verkiezingen rakende mogen geen vertragingen oplopen, vindt de parlementariër.
Uiteindelijk heeft Bee voorgesteld om een openbare vergadering uit te schrijven met de regering, om de stand van zaken rond de organisatie van de verkiezingen, te vernemen.
- HVB neemt NIPS mee in samenwerking met NDP..
- Taxichauffeur bedreigt voorbijgangers met vuurwapen..
- Te lui om te werken, maar nu ook te lui om te eten..
- Vermiste vrouw terecht en aangehouden..
- De Arend zet SCVU 1 in rommelige partij opzij..
- Voorbereidingen bouw hoofdbureau van politie rond..
- Roy Cyril Blokland (64) Amsterdam 25-1-2025..
- Olieprijzen stijgen door zorgen over verstoring van aanvoer..
- President viert vandaag 66e geboortedag..
- Afwisselend weer maandag..
- Arbeidsinspectie treft illegale werknemers en gevaarlijke w…..
- Trump’s Onverwachte Beleid: Kans of Bedreiging voor d…..
- Wij hebben een vertrouwenscrisis..
- Jagesar ziet gemiste kansen tijdens olie-ontwikkelingen..
- BESCHOUWING — Aanzien Suriname in de wereld zwaar oversch…..
- Bhikharie: “PVP gaat alle misstappen van vorige regeringen …..
- Geld, sieraden en wapen buitgemaakt..
- Minister Landvreugd al na twee maanden op hete kolen..
- Jarige president stelt productiviteit centraal..
- Column: Borrelpraat no. 857..
- Vermiste vrouw terecht en gelijk in verzekering gesteld..