Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken (BIZA) heeft in De Nationale Assemblée geantwoord op vragen van het parlement over de wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten in het binnenland. Eerder trok parlementsvoorzitter Marinus Bee aan de bel omdat hij informatie had dat de terinzagelegging nog niet had plaatsgevonden in het binnenland. Volgens Landvreugd zijn middelen later overgemaakt door het ministerie van Financiën en Planning, waardoor de pendellacties, die de lijsten bereikbaarder moeten maken, ook later zijn opgestart.
De wettelijke terinzagelegging, waarbij burgers hun persoonsgegevens kunnen controleren, is landelijk gestart op 14 januari 2025 op de verschillende commissariaten en de Bureaus voor Burgerzaken; dus ook in het binnenland. Daar is echter een extra maatregel getroffen, vanwege het uitgestrekt karakter van het achterland, om pendellocaties in het leven te roepen. Zo moest de terinzagelegging bereikbaarder zijn, vertelt Landvreugd. Echter, er zijn volgens hem uitdagingen op het ministerie van Financiën en Planning, die algemeen bekend zijn, om middelen ter beschikking te stellen op het tempo waarop ministeries die nodig hebben. Hetzelfde geldt nu weer voor BIZA en voor de middelen die nodig voor de verkiezingen.
In afwachting op de middelen voor de pendellocaties, is BIZA de werkzaamheden rond de wettelijke terinzagelegging gestart met het resterend budget dat er was. De overmaking naar BIZA is uiteindelijk op 28 januari gedaan, twee weken na de startdatum van de terinzagelegging. Op 30 januari zijn de middelen ontvangen door BIZA, waarna de districtscommissarissen pas op 3 februari de gelden in ontvangst konden nemen. Per 4 februari is een aanvang gemaakt met de pendeldiensten.
Landvreugd wijst erop dat het nog altijd mogelijk is om online de controle van de kiezerslijsten te doen. Parlementariërs hadden kritiek dat het achterland minder makkelijk toegang heeft tot internet. De bewindsman weersprak dit, door cijfers te presenteren over het aantal mensen dat hun gegevens online heeft kunnen controleren. In Brokopondo waren dat 1186 mensen en in Sipaliwini waren dat 1171 mensen. In de districten met meer inwoners lagen de cijfers hoger: Paramaribo ruim 18.000 mensen en in Wanica bijna 10.000 mensen. In de overige districten is het aantal gemiddeld rond de 2.000 mensen.
ABOP-fractieleider Obed Kanapé stelde dat de regering BIZA tot God moet verheffen. ‘Laat het tot het verleden behoren dat middelen niet of laat worden vrijgemaakt’, stelde Kanapé. En als het geld er niet is, moet het gezocht worden. De activiteiten de verkiezingen rakende mogen geen vertragingen oplopen, vindt de parlementariër.
Uiteindelijk heeft Bee voorgesteld om een openbare vergadering uit te schrijven met de regering, om de stand van zaken rond de organisatie van de verkiezingen, te vernemen.
- Unieke beelden rond de onafhankelijkheid van Suriname getoo…..
- Politieke partijen zelf verantwoordelijk voor transparantie…..
- Haïtiaanse moeders vluchten naar Dominicaanse Republiek..
- India benadrukt erfgoed en vooruitgang bij viering Republie…..
- Misiekaba: “Nieuwe regering mag het niet verkwanselen”..
- Coach Waterberg: “Investeren in jonge dames is investeren i…..
- Stienstra: ‘SLM leeggeroofd door politieke loyalisten’..
- Leerkrachten ontvangen SRD 2000 minder aan salaris..
- Handels- en Diaspora conferentie moeten welvaart en groei t…..
- Voedselpakketten uit India veilig bevonden voor consumptie …..
- Feesten om het feesten..
- Toch nog licht in de tunnel voor Academisch Medisch Centru…..
- Trump ontslaat Amerikaanse federale aanklagers..
- Inburgeringseisen invoeren..
- Drie Dollar..
- Frankrijk wil bijdrage leveren aan toekomst Suriname..
- IBC en Diaspora Business Summit dragen bij aan groei van Su…..
- Feestelijke herdenking 76ste Dag van Republiek India in Sur…..
- Geïntegreerd jeugdbeleid eind deze maand gepresenteerd..
- Vrouwen en gezinnen fundament voor duurzame ontwikkeling..
- ‘Loop voor hoop: Op weg naar een kankervrij Suriname’..