Bisschop Choennie kijkt uit naar gospelmuziek van verschillende bevolkingsgroepen

“Suriname is op de goede weg voor wat betreft gospelmuziek, maar ik mis nog de Surinaamse gospelliederen met daarin de verschillende bevolkingsgroepen,” zegt de bisschop van de rooms-katholieke kerk, Karel Choennie, in gesprek met Suriname Herald. Volgens hem zijn er heel wat gospelliederen die wel aanspreken, maar de nationale gospelcompositie van de verschillende bevolkingsgroepen is er nog niet. Die moet nog gecomponeerd worden, zegt de bisschop.
De groepen moeten te herkennen zijn. Hij noemt de marrons, Hindoestanen, inheemsen, Javanen, Chinezen; kortom alle andere bevolkingsgroepen moeten terug te vinden zijn in de muziek. “We moeten de Surinaamse muziek in de kerk hebben. Daarvoor hebben we componisten nodig, mensen die de Bijbel kennen en de leer en dat moet vertaald worden in gospelmuziek,” zegt hij.
“Ik mis de Surinaamse componist in de kerk en dat moet ontwikkeld worden. We moeten leren om onze kunst te gaan waarderen. Wij moeten leren om de schilderijen van onze kunstenaars te gaan waarderen. Als je in de rooms-katholieke kerk komt is er altijd kunst te zien. We moeten de samenleving kunnen herkennen,” merkt Choennie op.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald