Binnenlandse houtproducenten willen bosbouwfonds

De binnenlandse houtproducenten hebben tijdens een onderhoud met de regering gevraagd naar een bosbouwfonds, dat opgericht moet worden en een financiële injectie behoeft. Dit heeft de voorzitter van binnenlandse houtproducenten, Paul Abiteng, onlangs duidelijk gemaakt tijdens een meeting met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi.
Volgens hem is de handel op de lokale markt momenteel verlieslatend. “Men denkt dat de houtsector geen bijdrage levert, maar dat is niet waar, want wij betalen retributie, concessierechten, loonbelasting, inkomstenbelasting en governmenttake. Als we kijken naar lokaal hout; onze kostprijs is US$ 80 en onze verkoopprijs is US$ 55. Wij lijden verlies,” zei hij.
Verder is aan de regering verzocht mogelijkheden te bekijken om de houtproducenten in de gelegenheid te stellen om hun machines invoerrechten vrij binnen te halen. De voorzitter heeft ook begrip voor het voornemen van de regering om heffingen op bos- en bosbouwproducten te verhogen.
Hij begrijpt dat er belasting betaald moet worden, maar de verhoogde brandstofprijs heeft een enorme impact op de sector. Als gevolg van de COVID-19-crisis hebben vele ondernemers ook zware klappen geïncasseerd. Abiteng hoopt dat er van overheidswege de juiste beslissingen worden genomen, om te voorkomen dat ondernemingen genoodzaakt zullen zijn om arbeiders af te vloeien en zelfs over de kop gaan.
Abiteng laat doorschemeren geen tegenstander te zijn van het afbouwen van de export, maar dat op dit moment de nodige voorzieningen niet in place zijn. “Als we willen stoppen met rondhout, dan moeten we ons goed voorbereiden. Het kan en mag, maar zijn de lokale zagerijen in staat om alle gekapte rondhout te verwerken?” vraagt hij zich af.
Hij zei vervolgens dat ook is gebleken dat 60 procent van het hout dat zagerijen in Suriname verzagen wordt weggegooid. Het is volgens hem noodzakelijk om de technologie aan te passen, om zodoende verspilling tegen te gaan. “In het buitenland verbruikt men alles. Van zaagsel tot de bast van het hout,” beweert Abiteng.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald