Binnenlandbewoners nog niet gevaccineerd vanwege misinformatie over vaccin

De bewoners van het binnenland kunnen nog niet gevaccineerd worden tegen het COVID-19-virus. De Medische Zending (MZ) die daarvoor moet zorgen kan nog niet starten met vaccineren, omdat de dorpelingen eerst goed geïnformeerd moeten worden over het vaccin.
“We vaccineren niet zonder te informeren. Dat is ook een policy van de gezondheidsminister Amar Ramadhin. We waren al bezig in de verschillende gebieden en delen van het binnenland, maar vanwege de aanhoudende regens is dit gestagneerd. De mensen moeten breedvoerig geïnformeerd worden,” zegt MZ-directeur Herman Jintie in gesprek met Suriname Herald.
Hij geeft ook aan dat er discussies gevoerd worden met de gemeenschappen over het vaccin. Onze speerpunt is de mensen eerst goed te informeren over het vaccin en dan kunnen we overgaan tot inenten. De MZ is daarom nog steeds bezig met het bewustmaken van de mensen, omdat het bewustzijn ook moeilijk opgang komt, zegt Jintie.
“Bij het uitbreken van COVID-19 waren we naar ze toegegaan om ze te vertellen dat er COVID is. Nu er een remedie is gevonden is het weer onze plicht om ze te laten weten dat er een vaccin is en proberen we de vragen die de mensen hebben omtrent het vaccin beantwoord te krijgen, zodat de mensen kunnen kiezen,” is Jintie van mening.
Hij is bezorgd vanwege misinformatie die in de gemeenschap wordt gegooid. Dit is ook een van de redenen waarom het een beetje moeizaam gaat met de bewustwording. Misinformatie met betrekking tot het vaccin domineert in de gemeenschappen, waardoor het bewustzijn een beetje moeilijk opgang komt in het binnenland.
MZ-directeur Jintie werd in maart gevaccineerd. Foto: MZ
Jintie zegt niet te zullen opgeven. “We geven niet op, we blijven de juiste informatie geven. Het traditioneel gezag en de bevolking moeten de informatie krijgen en dan kunnen we overgaan tot inenten. De regen is nu de spelbreker waardoor de gezondheidswerkers niet kunnen optrekken, om de gebieden aan te doen,” laat de MZ-directeur weten.
Jintie geeft aan dat er ook gewerkt zal worden met ondersteuners vanuit de gezondheidszorg die kunnen assisteren, maar vanwege het sluiten van de vliegbanen is dat ook van de baan. Hierdoor kunnen de teams niet versterkt worden en vooral in de verre Inheemse gebieden is deze ondersteuning hard nodig, zegt hij.
“We zitten met verschillende issues. Ook de issue van de aanhoudende regens speelt een rol, de vliegbanen naar sommigen delen van het binnenland zijn gesloten en dat zorgt ook voor oponthoud.” Hij geeft aan dat de gebieden die met voertuigen aangedaan kunnen worden, de gezondheidswerkers wel doorgaan met het verstrekken van de informatie over het AstraZeneca-vaccin.
Jintie deelt verder mee dat ze ook nog niet zijn begonnen met het registreren van de mensen in het binnenland. Hij hoopt wel dat met de bevoorrading van de AstraZeneca-vaccins de gebieden hiervoor in aanmerking kunnen komen. De mensen zullen geregistreerd worden en daarna gaan we over tot vaccineren, aldus Jintie.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald