Binnenland ook nu weer verstoken van onderwijs

Tekst en beeld Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — De geschiedenis blijft zich herhalen voor leerlingen in het binnenland. De scholen konden op 1 oktober niet beginnen door nalatigheid van de regering, zoals enkele keren in de afgelopen schooljaren is gebeurd. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is niet in staat gebleken beloften aan vervoerders van leerkrachten, die in het binnenland werken, na te komen.

Het gevolg is dat de transporteurs hebben geweigerd leerkrachten naar hun standplaats te brengen, waardoor de scholen in het binnenland nog niet zijn aangevangen. Het gaat niet alleen om vervoerders die leerkrachten en hun bagage met de bus of boot verplaatsen. Ook bij de vliegmaatschappijen Gum Air en Blue Wings, die een deel van het transport verzorgen voor leerkrachten van de acht openbare basisscholen in Coeroenie, is er een torenhoge schuld.

“Voor onze werkzaamheden in de paasvakantie zijn wij nog niet uitbetaald. Wij kijken uit naar de overmaking”
Anthonius Pokie
Zowel de bootvervoerders als de luchtvaartmaatschappijen hebben, na beloften van het ministerie om de betaling in orde te maken, vaker met de hand over het hart gestreken, maar telkens weer worden ze niet uitbetaald. OWC wijst vaak met de beschuldigende vinger naar het ministerie van Financiën en Planning.
De ‘vakantievervoerders’, zoals ze zich noemen, zijn in het afgelopen schooljaar alleen voor hun diensten rond de kerstvakantie uitbetaald, zegt voorzitter tevens woordvoerder Anthonius Pokie aan de Ware Tijd. “Wij hebben de leerkrachten overgebracht om de kerstvakantie met hun familie door te brengen en ze daarna vervolgens naar hun posten teruggebracht. Voor onze werkzaamheden in de paasvakantie zijn wij nog niet uitbetaald. Wij kijken uit naar de overmaking.”
Pokie stelt dat de vervoerders geld nodig hebben om hun vervoer te onderhouden en brandstof te kopen voor een goede dienstverlening. Hij verzekert dat zodra de facturen voor transport rond de paasvakantie zijn voldaan, de leerkrachten zullen worden vervoerd.
Tekort aan leerkrachten
Lindon Ritfeld, consulent van Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname, zegt tegen de Ware Tijd geen zicht te hebben wanneer de scholen in het binnenland zullen worden opgestart. De stichting zit ook met de handen in het haar door een ander probleem.
”Wij vermoeden dat veel leerkrachten vertrokken zijn naar het buitenland of hebben gekozen voor een andere uitdaging.” Desgevraagd geeft hij aan dat al enige tijd in opdracht van het ministerie geen nieuwe leerkrachten mogen worden aangenomen.
Los van de perikelen met het ministerie is er ook een probleem met drinkwater in het binnenland, stelt Ritfeld. De leerkrachten moeten extra voorraad meenemen, want het is extreem droog. De voorraadtanks op de wooncomplexen zijn leeg geraakt tijdens het verblijf van de mensen in Paramaribo.
Onderschrift:
dWT / Samuel Wens
Beeld ter illustratie
De schoolerven staan nog leeg in het binnenland. De leerkrachten bevinden zich door een transportprobleem nog in de stad.-.