Bijzondere conjunctie Jupiter en Saturnus op 21 december

Maandag 21 december zal bij onbewolkte lucht een bijzondere gebeurtenis aan de hemel te zien zijn. De planeten Jupiter en Saturnus zullen vanuit ons Aardse standpunt elkaar lijken te raken, omdat ze in het heelal dan in elkaars verlengde staan. Bijna 800 jaar geleden, op 5 maart 1226, was de laatste keer dat deze planeten zo dichtbij elkaar te zien waren en hun eerstvolgende ‘ontmoeting’ zal pas in maart 2080 plaatsvinden. De daarop volgende conjunctie is in augustus 2417.

Hoewel de banen die deze twee reuzenplaneten afleggen ze elke 20 jaar in elkaars verlengde brengen, zijn vanaf de Aarde niet allemaal gemakkelijk te zien. Vaak zijn de hemellichamen verborgen in de schittering van de zon, maar dit jaar is bijzonder omdat de conjunctie comfortabel ver van de zon plaatsvindt.

Jupiter is groter dan Saturnus, staat dichterbij de Aarde en is daardoor duidelijker zichtbaar. De hemellichamen zijn nu al kort na zonsondergang aan de zuidwestelijke hemel te zien onder een hoek van 15-20 graden met de horizon.  Zij vormen nu al een hecht paar aan de hemel en ze zullen de komende 4 dagen elke nacht snel en merkbaar dichter bij elkaar groeien.

Momenteel staan Jupiter en Saturnus ongeveer 0,9 graden uit elkaar en op 21 december, het begin van de winter op het Noordelijk Halfrond, zullen zij slechts 0,1 graden uit elkaar liggen. Dat is zo dichtbij dat sommige mensen ze als een enkele schitterende ster zullen zien. De ster van Bethlehem misschien! ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com