‘Ik heb voor heel Suriname genoten’
“Heel indrukwekkend en prachtige, talentvolle danseressen. Ik heb enorm genoten”, zegt de Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste tegen de Ware Tijd over de kerstvoorstelling ‘A Classical Christmas’ by Balletschool Marlène donderdag en vrijdag. Schrijfster Cynthia MacLeod beaamt dat: “Ik heb niet alleen voor mezelf genoten, maar heel Suriname. Het waren prachtige opvoeringen.”
Tekst Sharon Singh
Beeld Patrick Krolis
First lady Mellisa-Seenacherry spreekt op haar Facebookpagina van een sprankelende show. “Het was prachtig om al de ballerina’s te zien in hun verschillende pakjes en doen waarin ze zich lekker voelen. Weer het bewijs dat Suriname vol talent zit.”
Het daverende applaus aan het einde van elk nummer gaf aan dat de aanwezigen ook onder de indruk waren. Beide shows in Theater Thalia waren uitverkocht. Het was de eerste kerstshow van de school na zeven jaar.
Dansdocent Marlène Lie A Ling heeft achter de coulissen meegekeken en is ook tevreden met de prestatie van haar leerlingen. “We hebben het weer opgepakt en de bezoekers die het hebben meegemaakt, behoren tot de gelukkigen, want ik beloof niet dat ik het elk jaar ga doen”, zegt Lie A Ling.
Over de klassieke kerstshow is ze bijzonder tevreden. De kerstvoorstelling is in elkaar gezet toen de vraag kwam vanuit de leerlingen. Zelf had de dansdocent er al een punt achter gezet. Het duurt namelijk minstens twee jaar om een show in elkaar te zetten. En bij het organiseren van een kerstshow hebben de dansleraren geen oktober, november en december. Het betreft de voorbereidingen en alles daarna. “Wanneer anderen kerst vieren, liggen allerhande accessoires en kostuums na de show nog her en der verspreid.”
Vertrek maar buitenland
Het was een traditie om elk jaar een balletvoorstelling op te voeren, weet McLeod. “Mijn kleindochter zat toen op de school en ik heb dus heel wat shows meegemaakt. Het is een goede school.”
Balletschool Marlène heeft twintig jaar klassieke dansoptredens rond de kerstdagen verzorgd. Maar op gegeven moment kwam er een eind aan. “We waren heel wat gevorderde danseressen kwijt, doordat ze naar het buitenland vertrokken voor verdere studie”, zegt de docent.
De school kon niet anders dan opnieuw talenten kweken, een proces van jaren volgens Lie A Ling. McLeod erkent dit, want ook haar kleindochter is voor verdere studie naar het buitenland vertrokken.
Dat ze na lange tijd weer een show van deze balletschool meemaakt bracht de nostalgische tijden naar boven. “Het was een traditie die elk jaar vlak vóór kerst plaatsvond, weet ze nog. Deze school heeft het gepresteerd om prijzen in Brazilië en Parijs te winnen.”
Discipline
McLeod: “Ik weet dat een heleboel diplomaten het fantastisch vonden om naar Suriname gestuurd te worden, dan konden de kinderen naar ballet, kregen muziek van Liesbeth Perotie en ze konden paard rijden. Allemaal zonder een fortuin te besteden.”
Ze vindt ook heel mooi dat er naast de klassieke nummers contemporaine en folklore stijlen tot het repertoire behoren. “Met de pas aangetrokken Cubaanse leraressen komen er meer stijlen bij.”
McLeod: “Marlène is streng. De leerlingen leren al heel jong om gedisciplineerd te zijn. Deze vorming is heel belangrijk voor de rest van hun leven.”
Ambassadeur De Lacoste heeft eerder shows van deze balletschool meemaakt. “Maar deze is wel bijzonder. Het was een fantastische kerstsfeer, zeer gevarieerde muziek, de kostuums waren mooi en de danseressen van klein naar groot, waren allemaal uitstekend.“
Hij vond het nummer ‘Na so mi wan fu syi Kresneti’ heel goed passen. “Samen met de rest van het publiek hebben wij een geweldige tijd gehad.” De ambassadeur ziet veel potentie bij de jongeren en hij hoopt dat ze meer prijzen in in het buitenland zullen winnen.
2025
De school heeft vijf optredens gehad dit jaar. “Dat na een hele lange rusttijd”, vertelt Lie A Ling. Wat volgend jaar precies gaat gebeuren weet ze nog niet. Sowieso is het Mamio Dansfestival een programma dat jaarlijks plaatsvindt. “Je bent constant aan het creëren en dan ben je letterlijk in een andere wereld. Het is net een kunstenaar die helemaal in zijn werk opgaat.”
Ze weet nu al dat volgend jaar, wanneer de balletschool bigi yari – vijftig jaar – viert, een grote verrassing wordt en aan de invulling daarvan gaat ze al in januari beginnen. Ze heeft gemerkt dat de kinderen behoorlijk aan het groeien zijn en dat de animo groot is.
Met 110 leerlingen is de school na een terugval tijdens Covid-19 weer aan het groeien. Er zijn vijf leerkrachten, onder wie twee Cubanen. Naast klassieke muziek zijn ze gespecialiseerd in Flamenco en salsa (Cuban style).
Flamenco is sinds 2010 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens de ‘Classical Christmas’ kregen de toeschouwers een voorproefje van Flamenco. …
- ‘Tjawa’ vandoor met tien truckbanden..
- De kwestie met betrekking tot de benoeming van Ramsukul..
- “Peh a Moni Deh”, vraagt Sadi zich af over verschil in gove…..
- Nationaal Leger op zoek naar vers bloed..
- Tekort aan condooms zorgt voor stijging in seksuele aandoen…..
- VSB over Mou Chinalco: Geen raffinaderij, geen deal!..
- ‘Rediman’ probeerde zwakbegaafde vrouw te verkrachten..
- President ontvangt rapport Integraal Waterbeheer..
- Ruim 12 duizend ID-kaarten moeten worden opgehaald bij BvB..
- Jah Hands Baas scoort eerste nummer 1-hit bij Radio 10 met …..
- Gewezen dc Frederick Finisie overleden..
- Keniaanse politie in Haïti dient ontslag in..
- VHP lijkt wel enige coalitiepartij in DNA..
- Waar eindigt dit?..
- Minister Mac Andrew betreurt besluit Goerdin..
- Strenge controle ECD in Commewijne resulteert in sluiting v…..
- Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek..
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..
- Inheemsen en milieuorganisatie tegen Chinalco-deal..
- Tapajai of Kabalebo: ‘Suriname moet een keus maken’..
- Tropenbos Suriname en CELOS verlengen samenwerking..