Bij een eventueel verkiezingsnederlaag voor de VHP, zal president Chan Santokhi, voorzitter van deze partij, geen zitting meer nemen in De Nationale Assemblée. Dat vertelde hij in het programma Suriname Kiest op .. De mededeling heeft hij reeds gedaan in zijn partij. Het presidentschap is een gezaghebbende functie. Hij heeft als president een andere verantwoordelijkheid gehad. Hij vindt het daarom niet correct om dan weer in het parlement te zitten. Ook al wordt een beroep op hem gedaan, hij zal niet bewilligen.
Door Raoul Roeplal en Samuel Blankendal | Gesprek onderaan het artikel
Santokhi is optimistisch over het aantal te behalen zetels voor de VHP. Het streven is een zodanige meerderheid te hebben, zodat de president rechtstreeks in het parlement gekozen kan worden. Er zal welliswaar met alle partijen gesproken worden over samenwerking, want hoe meer partijen betrokken zijn in een coalitie, des te instabieler de regering is, stelt de president.
Daarnaast wil hij de kans niet nemen om naar de Verenigde Volksvergadering (VVV) te gaan, voor het kiezen van de president. Nu de Kiesregeling gewijzigd is, is de zetelverdeling op districts- en ressortraasniveau ook anders. ‘De knikkers gaan tellen. De samenwerkingsonderhandelingen zullen strategische zijn. Het gaat niet meer om van wie men houdt of niet’, aldus Santokhi.
Op de vraag als er een tweede programma komt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zegt de president van niet. Suriname heeft, noodzakelijkerwijs, een deel van de soevereiniteit verloren bij het programma. ‘We gaan nu met onze eigen kracht en eigen deskundigheid verder. In deze fase hebben we geen IMF-programma nodig omdat de economie al hersteld is’.
De grootste lessen die de president in de afgelopen vijf jaar geleerd heeft, hebben betrekking op de slecte communicatie met het volk en het tempo waarmee de bezuinigingsmaatregelen werden geïmplementeerd. Hij wist niet dat het zolang zou duren om een akkoord met het IMF te bereiken. Een eyeopener was de grote demonstratie van 17 februari, waarbij er rellen waren.
De startpositie van de regering is bij de komende regeringswisseling veel beter. Hij heeft nu een beter overzicht; ook van de problemen van het volk. Het gaat in eerste instantie om persoonlijke problemen en in de tweede plaats gaat het om de economische omstandigheden van het land.
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..
- Shanti Venetiaan stopt als AdekUS-voorzitter..
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken..
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Francisc…..
- Informeel samenzijn veiligheidsdiensten en president Santok…..
- Veiligheidsdiensten delen zorgen en suggesties met presiden…..
- Volksgezondheid waarschuwt voor vervalste Semaglutide: “Koo…..
- WISSELKOERS BEÏNVLOEDEN?..
- OVERKLAST, OVERMEESTERD EN ONDERGRAVEN..
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandig…..