Bij opening opleidingsjaar IDO: ‘Leger zal een veel voornamere rol moeten spelen’

Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Het leger zal – ook tegen de achtergrond van cyber security – een veel voornamere rol moeten spelen. Dus niet alleen te land, op het water of in de lucht. Nu moeten wij ons land ook in de ruimte beschermen. Het slagveld kan nu ook daar zijn.” Woorden van minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie bij de opening van het nieuwe opleidingsjaar van het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO).

De bewindsvrouw verwees maandag naar de wet Nationaal Leger waarin staat dat de taak van het Surinaamse leger is het verdedigen van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Suriname tegen buitenlandse gewapende militaire agressie. Ze pleit – mede door de opkomst van onder meer Artifical Intelligence (AI/Kunstmatige Intelligentie) – voor het aanpassen van deze wet.

“Laten we werken aan onze competenties, kennis, vaardigheden en onze attitude, want die zijn een bron van macht”
Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera
Uitdagingen
Mathoera vroeg extra aandacht voor veiligheidsuitdagingen, zoals de talrijke rampen vanwege klimaatverandering, bijvoorbeeld rukwinden, stormen en overstromingen. Ook in Suriname moet het leger humanitaire hulp verlenen, zoals bij de dambreuk in augustus te Alliance in Commewijne of bij rukwinden.
Behalve de uitdagingen op het gebied van cyber security en klimaatverandering zijn er ook de geopolitieke spanningen in de regio, zoals het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela en de spanningen op Haïti. “Deze zaken vragen van ons dat wij alert zijn om ons land te beschermen.” Daarom is het leger begonnen met een cyber unit. “Laten we werken aan onze competenties, kennis, vaardigheden en onze attitude, want die zijn een bron van macht”, klonk de oproep van Mathoera.
Uitzonderlijke prestaties
Justus Hew-A-Kee, commandant van het IDO, zei dat de studenten de afgelopen opleidingsjaren “uitzonderlijke prestaties” hebben geleverd. “Wij halen met gemak de internationale standaard van 80 procent geslaagden”, zei hij trots. Het afgelopen jaar bijvoorbeeld heeft slechts één van de 173 studenten zijn opleiding niet afgerond. “Ga dit jaar in met een open geest en open mind. Jullie inspanningen zullen ook de defensieorganisatie en ons land ten goede komen”, bemoedigde Hew-A-Kee de studenten.
Het IDO verzorgt opleidingen als officiersvorming, bachelor applicatiecursus, rijlessen, Portugese taal, koksopleidingen en de opleiding buitengewoon agent van politie.
Democratie
Om de militairen nog meer toe te rusten met kennis, werd staatsrechtgeleerde Hugo Fernandes Mendes maandag uitgenodigd om een inleiding te verzorgen over het democratische bestel in Suriname. Hij ging onder meer in op de machtspositie van De Nationale Assemblee. “Als je Surinamers zou vragen welk instituut het machtigste is, zou men zeggen ‘de president’. Maar niets is minder waar, het is het parlement.”
De inleider legde uit dat de president verantwoording is verschuldigd aan DNA. Hij herinnerde eraan dat middels een motie van wantrouwen toenmalig president Jules Wijdenbosch is ‘weggestuurd’. “Er zijn toen harde bewijzen op tafel gelegd, waarbij werd aangegeven dat de president niet gehoorzaam was aan de Grondwet en deze had overtreden. Maar de president kan pas vertrekken wanneer er een nieuwe president wordt beëdigd en daarom zijn er toen nieuwe verkiezingen uitgeschreven”, legde Fernandes Mendes uit. Hij ging ook in op het staatsrecht in het land.