Biden: Trump blokkeert nog steeds machtsoverdracht

De vertrekkende regering van de Amerikaanse president Donald Trump probeert nog steeds een vlotte overgang van de macht te voorkomen, in het bijzonder op het gebied van defensie. Dat heeft de aanstaande president Joe Biden gisteren tijdens een toespraak gezegd.
Volgens Biden heeft zijn transitieteam te maken met “wegversperringen” door het ministerie van Defensie. “Op dit moment krijgen we van het vertrekkende bestuur gewoon niet alle informatie die we we nodig hebben op het gebied van nationale veiligheid. Het is niets minder dan, naar mijn mening, onverantwoordelijkheid”, zei Biden in een toespraak vanuit zijn woonplaats Wilmington in de Amerikaanse staat Delaware.
Biden’s team klaagde al eerder dat het ministerie van Defensie briefings annuleerde en informatie achterhield. Het Pentagon ontkende dat.
De Amerikaanse minister van Defensie Chris Miller stelde gisteren in een verklaring dat er 164 gesprekken hebben plaatsgevonden met 400 functionarissen en dat het Pentagon meer dan vijfduizend pagina’s aan documentatie aan het transitieteam van Biden heeft overhandigd.
Trump ontkent verkiezingsuitslag nog steedsTrump weigert nog steeds toe te geven dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november heeft verloren. Er heeft nog geen ontmoeting plaatsgevonden tussen de zittende president en Biden en het is onduidelijk of hij dat vóór de inauguratie op 20 januari wel zal gebeuren.
Traditioneel werken de vertrekkende machtshebbers in de Verenigde Staten samen met het inkomende team om een vlotte overgang te verzekeren, dit in naam van het nationale belang. Een ordelijke overdracht van officiële zaken na een presidentsverkiezing is wettelijk vastgelegd.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald