Biden kiest Kamala Harris als ‘running mate’ voor verkiezingen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft senator Kamala Harris gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap. Dat heeft hij op sociale media bekendgemaakt. Ze nemen het in november op tegen president Trump en de huidige vicepresident, Mike Pence.
De 55-jarige Harris, die sinds 2017 namens de Democraten senator is voor Californië en van Afro-Amerikaanse afkomst is, zou de eerste zwarte vrouw kunnen worden als vicepresident als ze wordt gekozen. Biden stond al onder grote druk om een zwarte vrouw te kiezen na de protesten in de Verenigde Staten tegen racisme en politiegeweld. Hij had eerder al beloofd een vrouw te kiezen.
Biden noemt Harris op Twitter “een onverschrokken vechter voor de kleine man” en “een van de beste ambtenaren van het land”. Ze was eerder officier van justitie in San Francisco en werd al gezien als een van de favorieten.
Ze deed eerder een gooi naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, maar trok zich begin december terug. Linkse kiezers bekritiseerden haar gedraai over zorgverzekeringen en haar verleden als aanklager en Joe Biden bleek ondanks Harris’ achtergrond populairder bij zwarte kiezers.
“Geweldige campagnehulp”Vorige week schoot een oplettende fotograaf al een foto van hem en zijn notitieblok. Op het papier stond de naam van Harris met een rij lovende woorden. “Talentvol”, “groot respect voor haar” en “geweldige hulp in de campagne”.
In de campagne om het presidentschap presenteerde ze zich als de kandidaat die zowel de jonge en meer progressieve Democraten aansprak, als de meer gematigde oudere kiezers. Ze viel Joe Biden bij een verkiezingsdebat in juni vorig jaar hard aan en verweet hem dat hij eerder racistisch beleid had gesteund en racisten had geprezen.
Schipperen tussen vleugelsHarris is de dochter van twee immigranten, die naam maakten in de wetenschap. Harris’ moeder is een borstkankeronderzoekster uit India, haar vader een economieprofessor uit Jamaica. Vanwege haar afkomst noemde ze zichzelf bij uitstek geschikt om op te komen voor onderdrukte minderheden.
Dat ze soms schippert tussen beide vleugels blijkt wel uit haar positie over zorgverzekeringen. Eerst steunde ze het voorstel van de linkse Democraat Bernie Sanders om universele gezondheidszorg in te voeren, later liet ze weten zich er toch niet comfortabel bij te voelen.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald