Biden: ‘democratie zegeviert’ na valse beschuldigingen door Trump

Aankomend president Joe Biden heeft maandagavond tijdens een toespraak gezegd dat “de democratie heeft gezegevierd”, nadat leden van het kiescollege eerder op de dag zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in november formeel bevestigden. Dat schrijft AP.
Hoewel de democratische instellingen van de Verenigde Staten volgens Biden “op de proef zijn gesteld en bedreigd” door ongefundeerde beschuldigingen van kiesfraude door president Donald Trump en zijn aanhangers, hebben ze het niet begeven, zei hij. “De vlam van democratie is in deze natie lang geleden aangestoken, en nu weten we dat niets – zelfs geen pandemie of misbruik van de macht – die vlam kan doven.”
De toespraak van Biden vormde zijn scherpste veroordeling tot nu toe van Trumps weigering om zijn nederlaag toe te geven. Hij riep zijn Republikeinse tegenstanders op om zich neer te leggen bij het resultaat van “eerlijke, vrije verkiezingen”. Het is ongekend dat een Amerikaanse aankomende president daar ruim een maand na zijn verkiezingszege toe moet oproepen.
Een grote meerderheid van de Republikeinse leden van het Congres heeft tot nu toe geweigerd de zege van Biden te erkennen, in navolging van Trump – ondanks het feit dat er geen bewijs is geleverd van kiesfraude en tientallen rechtszaken tegen de uitslagen in meerdere staten door rechters tot aan het Hooggerechtshof zijn verworpen.
Na de zege van Biden in het kiescollege kwam een aantal Republikeinse senatoren schoorvoetend over de brug. Nooit eerder in de moderne tijd werd tot na de stemming in het Electoral College, een formaliteit, gewacht met erkenning van de winnaar. “De stemming van het kiescollege maakt duidelijk dat Joe Biden nu aankomend president is”, verklaarde Senator Rob Portman uit Ohio. “Het proces is zoals het is en de grondwet moet worden gevolgd”, zei Senator Joni Ernst uit Iowa.
NRC

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald