Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — Honderd nieuwe exemplaren van de speciale editie van ‘Wij slaven van Suriname’ hebben hun weg gevonden naar bibliotheken en scholen in Suriname. In de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit vond vrijdag de overhandiging plaats. Het boek van verzetsheld en schrijver Anton de Kom krijgt hiermee een passend thuis, op plekken waar kennis wordt gedeeld en gekoesterd.
De boeken zijn een gift van de gemeente Amsterdam, de Anton de Kom Stichting en de Surinaamse stichting Skrifi. Kevin Headley, oprichter van Skrifi, was de drijvende kracht achter de schenking. “Het boek werd in februari gratis uitgedeeld in Amsterdam. Ruim van tevoren hoorde ik al erover en dacht ik meteen dat dit ook naar Suriname moet”, vertelt hij. Headley benaderde Carl Haarnack van de Anton de Kom Stichting met succes. Het resultaat: hij kreeg honderd exemplaren voor Surinaamse instellingen.
“Zijn strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie moet ons blijven aanzetten tot verbondenheid en solidariteit”Historicus Jerry Egger
De heruitgave kwam er in Nederland ter gelegenheid van tachtig jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog en tachtig jaar na de dood van Anton de Kom. Op zijn geboortedag, 22 februari, stonden mensen in de rij bij Amsterdamse bibliotheken. Binnen een paar uur waren vijfduizend boeken de deur uit. “Die enorme belangstelling doet je beseffen hoe belangrijk zijn verhaal nog steeds is”, vindt Headley. “In Suriname leeft die interesse ook, maar we hebben hier niet de middelen om zulke projecten grootschalig op te zetten.”
Betekenis Anton de Kom
Van de boeken gaat een deel naar scholen en openbare bibliotheken, vooral instellingen die eerder de Anton de Kom-expositie in het Openlucht Museum te Nieuw-Amsterdam in district Commewijne hebben bezocht. De universiteitsbibliotheek en de Faculteit der Humaniora kregen elk tien exemplaren.
De Surinaamse historicus Jerry Egger stond tijdens de overhandiging stil bij de betekenis van Anton de Kom. Hij wees op het beeld van De Kom op de campus en herinnerde aan de toespraak van president Chandrikapersad Santokhi tijdens Ketikoti. “Laat hij een baken zijn voor ons allemaal”, citeerde hij. “Zijn strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie moet ons blijven aanzetten tot verbondenheid en solidariteit.”
Egger gaf de aanwezigen ook een korte historische terugblik: hoe de Kom ooit werd genegeerd en zelfs doodgezwegen en hoe de erkenning voor zijn strijd pas decennia later op gang kwam. Maar vandaag, zoveel jaren later, is zijn gedachtegoed levend gebleven. En met elke uitgedeelde editie van ‘Wij slaven van Suriname’ wordt zijn stem opnieuw gehoord.
- OM eist 30 jaar cel voor moord op echtgenote en begraven li…..
- Weer brand in centrum Paramaribo..
- Swit Firi doorbreekt stilte met single en Nederland-tournee..
- 55-jarige man te Domburg dreigt woning buurvrouw in brand t…..
- Man slaat ramen gebouw stuk uit woede over verdwenen eigend…..
- Suriname vraagt OAS om steun voor inclusieve en veerkrachti…..
- Voorbereidingen in volle gang voor installatie nieuwe DNA-l…..
- Afscheid van Patricia Etnel, een vurige stem en warm hart..
- Landgenoten nemen massaal afscheid van overleden DNA-lid Pa…..
- Wegomleggingen in verband met vergadering DNA..
- Twee personen op heterdaad betrapt bij diefstal van gascili…..
- Hakrinbank presenteert sterke jaarresultaten en groeiperspe…..
- OM eist 30 jaar cel voor moord op echtgenote en het verberg…..
- Een droom voor de kinderen van Sunny Point..
- 66-jarige man in ziekenhuis overleden na verkeersongeval me…..
- SML-play-off van start: Notch vs PVV en Voorwaarts vs Inter…..
- GOw2 heropent duurzaam selfservice-tankstation aan Mahonyla…..
- Sleur: ‘Cyanide en arseen in stuwmeer is tikkende tijdbom o…..
- Verdachte in verzekering gesteld na bedreiging buurvrouw..
- Verdachte in verzekering gesteld wegens vernieling..
- Wegomlegging tijdens installatie nieuw parlement..