Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — Honderd nieuwe exemplaren van de speciale editie van ‘Wij slaven van Suriname’ hebben hun weg gevonden naar bibliotheken en scholen in Suriname. In de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit vond vrijdag de overhandiging plaats. Het boek van verzetsheld en schrijver Anton de Kom krijgt hiermee een passend thuis, op plekken waar kennis wordt gedeeld en gekoesterd.
De boeken zijn een gift van de gemeente Amsterdam, de Anton de Kom Stichting en de Surinaamse stichting Skrifi. Kevin Headley, oprichter van Skrifi, was de drijvende kracht achter de schenking. “Het boek werd in februari gratis uitgedeeld in Amsterdam. Ruim van tevoren hoorde ik al erover en dacht ik meteen dat dit ook naar Suriname moet”, vertelt hij. Headley benaderde Carl Haarnack van de Anton de Kom Stichting met succes. Het resultaat: hij kreeg honderd exemplaren voor Surinaamse instellingen.
“Zijn strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie moet ons blijven aanzetten tot verbondenheid en solidariteit”Historicus Jerry Egger
De heruitgave kwam er in Nederland ter gelegenheid van tachtig jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog en tachtig jaar na de dood van Anton de Kom. Op zijn geboortedag, 22 februari, stonden mensen in de rij bij Amsterdamse bibliotheken. Binnen een paar uur waren vijfduizend boeken de deur uit. “Die enorme belangstelling doet je beseffen hoe belangrijk zijn verhaal nog steeds is”, vindt Headley. “In Suriname leeft die interesse ook, maar we hebben hier niet de middelen om zulke projecten grootschalig op te zetten.”
Betekenis Anton de Kom
Van de boeken gaat een deel naar scholen en openbare bibliotheken, vooral instellingen die eerder de Anton de Kom-expositie in het Openlucht Museum te Nieuw-Amsterdam in district Commewijne hebben bezocht. De universiteitsbibliotheek en de Faculteit der Humaniora kregen elk tien exemplaren.
De Surinaamse historicus Jerry Egger stond tijdens de overhandiging stil bij de betekenis van Anton de Kom. Hij wees op het beeld van De Kom op de campus en herinnerde aan de toespraak van president Chandrikapersad Santokhi tijdens Ketikoti. “Laat hij een baken zijn voor ons allemaal”, citeerde hij. “Zijn strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie moet ons blijven aanzetten tot verbondenheid en solidariteit.”
Egger gaf de aanwezigen ook een korte historische terugblik: hoe de Kom ooit werd genegeerd en zelfs doodgezwegen en hoe de erkenning voor zijn strijd pas decennia later op gang kwam. Maar vandaag, zoveel jaren later, is zijn gedachtegoed levend gebleven. En met elke uitgedeelde editie van ‘Wij slaven van Suriname’ wordt zijn stem opnieuw gehoord.
- VHP gooit handdoek in ring: geen kandidaten voor president-…..
- Werknemers Newmont in onzekerheid na aankondiging ontslagro…..
- KPS lanceert online rijbewijzenportaal..
- Rust teruggekeerd binnen coalitie..
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken..
- VHP kiest voor waardige, krachtige oppositie – samen …..
- PVV naar halve finale SML-play-off..
- Samenwerking Total Energies, APA en Petronas is kostenbespa…..
- God luistert niet..
- Mobiele zaagmachine voor woningbouw en infrastructuur Kwama…..
- Simons en Rusland worden bij acclamatie gekozen met steun v…..
- Man week na mishandeling en bedreiging partner opgesloten..
- Abop kiest definitief voor samenwerking met NDP: ‘We hoeven…..
- Twee doden aangetroffen in twee dagen..
- Drie verdachten opgepakt voor diefstal zes aluminium stelli…..
- ABOP kiest definitief voor samenwerking met NDP..
- Minister Ori: historisch besef nodig voor nationale eenheid…..
- Fokké waarschuwt: ‘Het wachten is op de volgende grote bran…..
- Jogi: ‘Laatst gehouden DNA-vergadering verliep niet vlekkel…..
- Brunswijk: ABOP staat achter Simons en Rusland als presiden…..
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie..