Bibis versterkt regionale banden binnen Amazone Samenwerkingsprogramma

‘Projecten zullen bevolking zeer ten goede komen’
door Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “De mogelijkheden worden zeer zeker benut. Zo zijn er uit deze samenwerking meerdere projecten voortgevloeid waaronder de nieuwe aanmeersteiger te Albina, açaiteelt en projecten die de bestrijding van malaria hebben bevorderd”, somt Juan Pawiroredjo op. Hij is onderdirecteur van het directoraat Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).
Pawiroredjo reageert hiermee op de vraag in hoeverre Suriname de mogelijkheden benut van ‘internationale business en samenwerking’. Precies om deze reden werd door Bibis van 9 tot en met 12 september onder leiding van Pawiroredjo een delegatie afgevaardigd naar Cayenne, Frans-Guyana. Daar nam Suriname deel aan een ‘toezichtcommissiemeeting’.

“Integratie in de regio is van belang, we hebben te kampen met dezelfde problemen en kunnen van elkaars oplossingen leren“
Juan Pawiroredjo
Samenwerkingsgebied
Deze vergadering werd gehouden in het kader van het ‘Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma 2021-2027’ (IASP 2021-2027). Pawiroredjo en zijn teamleden vertegenwoordigden Suriname bij de gezamenlijke vergadering van de ‘Toezichts- en Programmacommissie van het Efro-ETZ’ en de ‘Interregionale Samenwerkingsdag voor de Amazone’. Efro staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en ETZ voor Europese Territoriale Samenwerking. Immers Frans-Guyana is formeel Europees grondgebied.
Het IASP-programma wordt gefinancierd door de Europese Unie (EU). De toezichtscommissie moet als ‘sturingsorgaan’ ervoor zorgen dat de daarin gestelde doelen worden behaald. Het IASP-programma bestrijkt als samenwerkingsgebied het Guyanaschild. Daaronder vallen Suriname, Guyana, Frans-Guyana en de drie Braziliaanse deelstaten Amapá, Parà en Amazonas. Het programma omvat naast de vier pilaren ‘slimmer’, ‘groener’ en ‘socialer samenwerkingsgebied’ ook ‘beter bestuur’ voor de regionale samenwerking.
Regionale integratie van belang
Volgens Pawiroredjo zijn de mogelijkheden ‘eindeloos’, zoals samenwerking op het gebied van educatie en kennisuitwisseling. “Er is recentelijk een delegatie naar Amapá afgereisd, bestaande uit artiesten onder leiding van het directoraat Cultuur en Surinaamse diplomaten onder leiding van Bibis, om de banden te versterken en mogelijke samenwerkingen in de toekomst te exploreren”, vertelt hij.
Maar er zijn ook mogelijkheden op het gebied van gezondheidszorg en zakelijke samenwerkingen tussen de private sectoren van de betrokken landen. “Integratie in de regio is van belang, we hebben te kampen met dezelfde problemen en kunnen van elkaars oplossingen leren”, stelt Pawiroredjo.
Over de al voortgevloeide samenwerkingen ten aanzien van de aanmeersteiger, açaiteelt en malariabestrijding zegt hij: “Minister Albert Ramdin is drukdoende de resultaten en bevindingen te analyseren en een nieuwe reeks aan projectvoorstellen te presenteren. Deze zullen financiering genieten vanuit het ISAP-programma. De projectvoorstellen zullen de bevolking allemaal zeer ten goede komen.”
Druk programma
De organisatie van de toezichtcommissiemeeting in Cayenne lag in handen van het Territoriaal Collectief van Frans-Guyana (CTG), de prefectuur van Frans-Guyana, de EU en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES. De activiteiten omvatten drie veldbezoeken en een eendaagse algemene sessie in combinatie met de viering van de ‘Eerste Amazone-Workshop op de Internationale Samenwerkingsdag’. Op 9 september werd een bezoek gebracht aan het Braziliaanse dorp Oyapoque in Amapá.
“We kregen een uitvoerige presentatie over de activiteiten die ontplooid worden in de gebieden Oyapoque en Saint George, die gericht zijn op het verhelpen van sociaal maatschappelijke kwesties waarmee vrouwen en meisjes worden geconfronteerd zoals huiselijk geweld en seksuele voorlichting”, licht Pawiroredjo toe.
De dag erna werd een bezoek gebracht aan St. Laurent du Maroni en Albina. “Het was echt een druk programma, maar er was heel veel informatie zoals over de ontwikkelingen rondom aanmeersteigers en de veerboot de Malani.” Bij de technische vergadering waren ook vertegenwoordigers van CTG, Havenbeheer Suriname en van Communauté de Communes de L’Ouest Guyanais, de counterpart van Havenbeheer bij het aanmeersteigerproject van Albina.
Bewustwording creëren
Op 11 september vond de algemene sessie plaats van het IASP-programma in het CTG-gebouw te Cayenne. Daar werd ook de ‘Eén Amazone-Workshop op de Internationale Samenwerkingsdag’ gehouden met als thema ‘Cooperation beyond borders’ (samenwerking over grenzen heen). Tijdens deze workshop hield Pawiroredjo een presentatie over ‘Youth and Environment’ (jeugd en milieu).
“Ik heb uitgebreid gesproken over het Surinaams beleid met betrekking tot de Surinaamse jeugd en haar betrokkenheid bij activiteiten om het milieu goed en schoon te houden. Het werk van de Jeugdraad in de diverse districten volgens de richtlijnen van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Maar ook de samenwerking tussen overheid, ngo’s en bedrijven om met projecten bewustwording te creëren onder jongeren over de effecten van klimaatverandering op de menselijke gezondheid en hoe deze te beperken in hun eigen omgeving.”.-.
Streamer:
-onderschrift: Een deel van de Bibis-delegatie onder leiding van Juan Pawiroredjo (l). Naast hem Maikel Yorks en Alain Mijdt.-.